Waarom is een goed ontbijt belangrijk?
Waarom is een goed ontbijt belangrijk? (Foto: Ria Houweling)

Ontbijten in het gemeentehuis

MONNICKENDAM - Om het belang van een goed en gezond ontbijt te benadrukken, schuiven zo’n 200 burgemeesters in heel Nederland samen met bakkers en basisscholen uit hun lokale regio aan tafel. Burgemeester Marian van der Weele ontbeet gister samen met bakkerij Kees Gutter en leerlingen uit groep 6/7 van Basisschool de Binnendijk in het gemeentehuis. 

Het was een leerzame en vooral gezellige ochtend, waarbij de burgemeester en de bakker met de kinderen praatten over het belang van ontbijten. Ontbijt je wel, wat eet je het liefste en waarom is deze maaltijd zo belangrijk?


Burgemeester Marian van der Weele: “Het was een hele gezellige ochtend met de kinderen van de Binnendijk. Iedere ochtend de dag beginnen met een goed en gezond ontbijt is heel belangrijk, zeker voor kinderen die nog volop in de groei zijn en hun energie nodig hebben voor de activiteiten op school.”

Nieuw jasje

Het burgemeestersontbijt vindt een week lang plaats met uitsluitend ambachtelijke bakkers. Zo kunnen de bakkers in hun buurt hun ambacht laten zien. Meer dan ooit is het nodig het belang van een gezond ontbijt te onderstrepen. Daarom wordt het Burgemeestersontbijt los van het Nationaal Schoolontbijt georganiseerd, om zo een extra moment te hebben om het belang van een gezond ontbijt onder de aandacht te brengen.

Goed begin

De kinderen van basisschool De Binnendijk ontbeten met een ontbijtpakket vol volkorenbrood, volkorenbolletjes en volkoren krentenbollen van bakkerij Kees Gutter en gezond beleg. Het voldeed volledig aan de actuele richtlijnen van het Voedingscentrum. Uit onderzoek blijkt dat het ontbijt belangrijk is, en ook de kwaliteit. Hoe beter de kwaliteit, hoe hoger de kinderen scoorden op school. In sommige gevallen scoorden de ontbijtende leerlingen zelfs twee keer zo hoog als leerlingen die niet ontbeten.

Kinderen werd gevraagd wat zij het liefste eten.
Afbeelding