Geluidsoverlast

Sinds deze zomer is het vliegverkeer boven water in geluidsoverlast zodanig toegenomen dat van verschillende kanten men hierover met elkaar in contact staat. De een via Twitter, een ander door het geluid van laag overvliegende toestellen op te nemen om te bewijzen dat het werkelijk oorverdovend is.

Een gesprek moet onderbroken worden omdat men door het boven Waterland kruisende vliegverkeer elkaar niet meer kan verstaan. Ook later op de avond en heel vroeg in de morgen wordt regio Waterland opgeschrikt of uit de slaap gehouden door het doorbreken van geluidsbarrières.

Laag vliegend vliegverkeer

Nooit eerder is het in deze streken opgevallen dat er zo veel vliegverkeer boven dit deel van Noord-Holland plaats vind. De vraag dringt zich op sinds wanneer dit begonnen is, waarom er zo veel meer vliegverkeer is en waarom de toestellen zo laag vliegen dat het de leefomgeving danig verstoort en men gestresst raakt wanneer van verre het geronk waargenomen wordt. Geronk dat dichterbij gekomen aanzwelt tot oorverdovend gefluit, geraas, gegier en hoe dat soort lawaai nog met andere woorden kan worden aangeduid.

Om verklaring vragen

Vooral in de weekenden is het niet meer te verdragen. Het gaat van ± 12 tot 18 aan de lopende band, soms om de 3 of 4 minuten. Zou het niet tijd worden om met de velen die dit ook opgemerkt hebben, te protesteren en om een verklaring te vragen waarom dit in deze mate is toegenomen? En nog belangrijker: hoe dit te voorkomen?
Mevrouw N.L.A. de Klerk