Tijdens de les waren de kinderen geïntrigeerd over wat ze zagen en leerden.
Tijdens de les waren de kinderen geïntrigeerd over wat ze zagen en leerden. (Foto: aangeleverd)

Opengesneden hersenen op Don Bosco College

EDAM-VOLENDAM - Vies, ranzig of smerig, de nieuwsgierigheid overwon. De hoogbegaafde leerlingen van VOSTOK Edam-Volendam wilden toch wel een voor een de hersenschors voelen. 

“Zijn dat hersenen van een mens?” vroeg een leerling. Gelukkig bleek van niet. Het voelen viel mee en zo volgden ook meteen de opengesneden hersenen, de witte en de grijze stof. Het reptielenbrein en de kleine hersenen waren ook goed te zien. Toen de hersenvliezen werden opengesneden waren de leerlingen pas echt onder de indruk, wat is het oppervlak van de hersenen groot!

Nadat ze kennis hadden gemaakt met de verschillende hersengebieden en de werking van neuronen, was het tijd om proefjes te doen. Je kunt je hersenen namelijk op vele manieren voor de gek houden. Dat leverde hilarische momenten op. “Steek je vinger in het ene oor en druk tegelijkertijd het andere oor tegen je schouder terwijl je een krijttekening maakt. Nu teken je hetzelfde, maar dan zonder je oren dicht te houden, gek he?”.

Na alle proefjes werd de masterclass afgesloten met enkele mogelijkheden op het gebied van hersenonderzoek. Het werd even stil toen er hersenen te zien waren van een persoon die regelmatig alcohol dronk ten opzichte van een persoon die geen alcohol dronk. 

De komende weken gaan de leerlingen zelf op onderzoek uit, wie weet gaat dit over autisme, Alzheimer, dyscalculie of meervoudige intelligentie. Ze sluiten het project af met een presentatie voor hun ouders.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding