Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Basketbalvereniging Volendam 50 jaar

VOLENDAM - Basketbalvereniging Volendam bestaat dit jaar 50 jaar en viert dit 22 oktober vanaf 14.00 uur met een receptie met evenement en voor genodigden 's avonds een feest in de Jozef.

Basketbal in Volendam begon in 1972 met enkele voormalige Volendammer priesterstudenten (Dick Bond, Ruud van Rijn, Sijmen Schilder, Dick Sier). Op het seminarie in Boxtel hadden ze basketbal als hobby en bij terugkeer in Volendam besloten zij het basketbal ook te introduceren in Volendam. 

Met hulp van Dick Maurer, die een sportzaak had in Volendam (in het pand waar nu sportshop Pier zit), werd op 22 oktober 1972 de notariële akte ondertekend waarmee de eerste en nog steeds enige basketbalvereniging in Volendam werd opgericht. 

Veel sportverenigingen hadden toentertijd een naam die bestond uit een afkorting en dat gold ook voor Volendam. Vele jaren lang was basketbal in Volendam en de regio bekend onder de naam DOCOS wat staat voor: DOor COmbinatie Sterk.

Jarenlang lid

Hoewel de ledenaantallen fluctueren (van circa 20 leden bij de start, tot 175 in 2015 naar 135 leden in 2021), blijven vele leden jarenlang lid van de vereniging. Vooral het verenigingsgevoel blijkt een reden om lid te blijven van basketbalvereniging Volendam. De jaarlijkse mixtoernooien voor jeugd en senioren met na afloop een gezellig samenzijn, worden altijd zeer goed bezocht. Een onvergetelijk avontuur was voor velen het bezoek aan Parijs in 1997 waar idool Michael Jordan met zijn Chicago Bulls een NBA wedstrijd speelde. De verbondenheid van oude leden met de vereniging kwam prachtig tot uitdrukking in het reünie toernooi dat een groot succes werd. 

Maatschappelijk bezig

Ook op het maatschappelijk gebied laat de vereniging het nodige zien. Door onder andere oud Nederlands team speler Henk Pieterse te nodigen voor clinics met een bepaald thema, zoals samen sporten zonder pesten. Na de eeuwwisseling werd stevig geïnvesteerd in het binnenhalen van nieuwe jeugdleden. Met uitstekend resultaat. Het basketbal in Volendam is een blijvertje en dat gaat gevierd worden!