Leerlingen experimenteren met straling.
Leerlingen experimenteren met straling. (Foto: aangeleverd)

Martinuscollege experimenteert met straling

Algemeen

GROOTEBROEK - Een stralende dag voor leerlingen uit havo 5 en vwo 4 en 5 van het Martinuscollege in Grootebroek. De leerlingen met natuurkunde in hun vakkenpakket mochten experimenteren met straling.

Natuurkunde is een vak waarbij je niet alleen dingen uit een boek leert, maar ook doet. Je bouwt schakelingen bij elektriciteit en je kan snelheid, plaats en kracht meten als het over beweging gaat. “Maar bij het onderwerp straling wordt het lastiger: radioactieve bronnen heb je niet zomaar in de kast staan”, aldus leraar natuurkunde en NLT Bert Haalboom. Om toch aan de slag te kunnen met radioactief materiaal zijn studenten van de Universiteit Utrecht gevraagd langs te komen.

Experimenten

Haalboom: “Leerlingen konden aan de slag met een twintigtal experimenten: zo kon met röntgenstraling de binnenkant van een telefoon zichtbaar gemaakt worden, werd er gemeten hoeveel lood er nodig is om veilig in de buurt van een radioactieve bron te kunnen staan en werd er gekeken hoe je straling kunt gebruiken om te bepalen hoe dik een materiaal is”. De leraar benadrukt hoe waardevol deze experimenten zijn voor het leerproces omdat door actief met de lesstof aan de slag te gaan, leerlingen vaak veel makkelijker leren.

Geen zorgen

Angst voor lichtgevende leerlingen is niet nodig na dit practicum. “Nee hoor,”, lacht Haalboom. “De stralingsdosis die leerlingen bij dit practicum oplopen is ongeveer 5.000 keer zo weinig als bij een röntgenfoto dus dat komt helemaal goed.”