Waar moeten we nu naartoe?
Waar moeten we nu naartoe? (Foto: aangeleverd)

Bezoek de activiteiten van Zomeractie Boeren en Tuinders pakken uit

SCHELLINKHOUT/REGIO - De zomeractie Boeren en Tuinders pakken uit wordt vanaf 10 juli gehouden op veel bedrijven in de regio. Kijk op www.boerenentuinderspakkenuit.nl voor meer informatie over de diverse activiteiten.

De agrariërs ontvangen graag bezoekers en niet alleen om hun verhaal te vertellen, maar ook hun trots, hun bedrijf, hun passie te laten zien. Om hun gasten te laten genieten van de rust en de ruimte op het platteland, van de geuren, stilte, boerderijdieren en de voedselketen.

Rundveemuseum

Bij het Rundveemuseum vinden veel activiteiten plaats: 10 juli 11.00 uur: lezing bottendokter. Neem eigen botten mee; 7 augustus 11.00 uur: landschapsdag, wandelen met een natuurgids (5 km); 28 augustus 13.30 uur: lezing ‘Moderne prehistorische boeren’. Meer informatie: www.rundveemuseum.nl.

Helpen bij boer Arie

Gek op koeien? Haal met boer Arie Schouten uit Nibbixwoud elke woensdag om 15.30 uur de koeien uit de wei en help kalfjes voeren. Doe stevige schoenen aan! Toegang is gratis. Aanmelden via tel. 06-57584801.

Koeien schilderen

De Westfriese koeienkunstenaar Ruud Spil geeft van 12.30 tot 16.30 uur een workshop koeien schilderen, inclusief schildersezel, doek en verf. Schilderervaring is niet noodzakelijk. Zaterdag 16 juli bij het Koeienhuis, Dr. de Vriesstraat 10 in Benningbroek, woensdag 27 juli bij Van Dijk-De Sain, Dorpsweg 151 in Schellinkhout, zaterdag 13 augustus bij Klaver, Dorpsweg 9 in Hensbroek en woensdag 24 augustus bij Schilder, Driestedenweg 12 in De Weere. Meer informatie: trudebuysman@gmail.com.

Landbouwshow Opmeer

De Landbouwshow Opmeer is een jaarlijks terugkerend evenement dat plaatsvindt op maandag 1 augustus. Een dag vol activiteiten rondom paardensport, veekeuringen en bijzondere shows. 

Rondleiding fruitbedrijf

Op het fruitbedrijf van de gebroeders Jan en Frits ter Hofstede worden appels en peren geteeld. Zij geven zondag 28 augustus om 11.00 en 14.00 uur een rondleiding over het bedrijf. Aanmelden via jenfterhofstede@gmail.com.

Boerderijbewijs halen

Beleef, proef en ervaar het boerderijleven bij Hoeve De Meeuw, Dorpsweg 9A in Schellinkhout. Jong en oud kan daar elke woensdag en zaterdag in de vakantie om 16.00 uur het boerderijbewijs te halen. Maak een rondleiding, geef de kleine kalfjes melk, haal de koeien uit het weiland en leer boter maken. Opgeven via info@hoevedemeeuw.nl of tel. 06-46990355.

Dolen in maisdoolhof

Bij boerderij Leven van de wind, Oosterterpweg 12 in Wieringerwerf, is het perceel van twee hectare ingezaaid met mais. Middenin is een doolhof uitgezet, kinderen kunnen naar hartenlust dolen, dwalen en zwerven in dit unieke groene Hollandse doolhof. Plan een bezoek in via www.levenvandewind.com/maisdoolhof

NK Stro laden

Het ziet er zo eenvoudig uit. Maar het is zo spannend, dat NK Stro laden op 28 augustus in Wieringerwerf. Het zijn vaak niet de jonge honden die winnen, maar de mannen met ervaring. Strategisch inzicht, spierkracht en souplesse, de rust bewaren en luisteren naar elkaar. Stoere mannen en vrouwen die alles op alles zetten om de stapels strobalen steeds hoger te laten worden. Maar… is de constructie stevig genoeg? Nieuwsgierig? Kijk op www.nkstroladen.nl en Facebook.

Zomer bij boerin Elles

Boerin Elles heeft een biologisch voedselbos. Ga mee op excursie, ontdek en proef van alles. Chips of krieltjes maken op 16 en 17 augustus; boerderijbol stukje maken op 23 en 24 augustus; bloemstukje maken op 30 en 31 augustus, 6 en 7 september tot 11 november; Halloween pompoen maken op 6 en 7 september tot  en met 31 oktober. Aanvang excursies om 10.00 en om 14.00 uur. Jong en oud is van harte welkom. Graag opgeven of meer informatie via elles_zuurbier@hotmail.com of tel 06-16689257.

Fietsroutes

Genieten van de fietsroute van ongeveer 32 kilometer door de dorpen De Weere, De Gouw, Sijbekarspel, Benningbroek, Nibbixwoud, Hauwert, Opperdoes, Twisk en Abbekerk. Langs de route zijn veel kraampjes en winkeltjes met leuke producten.

Of rijd ongeveer 32 kilometer door de dorpen Hoogkarspel, Westwoud, Blokker, Schellinkhout, Wijdenes en Venhuizen. Ook langs deze Westfriese route staan kraampjes en winkeltjes met agrarische en zelfgemaakte producten. 

Van alle bedrijven zijn foto’s te bekijken via de izi.TRAVEL-app ( App-store), ook is hier informatie te vinden en filmpjes te zien over de bedrijven (of hobby). De route is gratis te downloaden op izi.travel/nl/01a0-nostaligische-dorpenroute/nl

Wandelen

Wandeltocht van 5, 8 of 12 kilometer over de Westfriese Omringdijk, het Blote Biene-pad, Pannepad en door Aartswoud. Bij de lange wandeltocht ook door een klein stukje Lambertschaag. Start op alle woensdagen (20 juli tot 31 augustus) tussen 10.00 en 12.00 uur bij de Familie Nieuweboer, Kolkweg 6 in Aartswoud. Opgeven via info@hotelhuisjesaartswoud.nl. De route is gratis.

Vaartocht

Varen op 29 juli en 10 en 12 augustus met een authentieke polderschuit door Enkhuizen en Stede Broec. Tijdens de tocht worden historische feiten vertelt over het gebied. Start om 13.30 uur bij de molen Ceres aan de Broekerhavenweg in Bovenkarspel. Zelf drinken meenemen. Opgave bij Trude Buysman, tel. 06-36171778.

Het platteland heeft veel te bieden. Neem ook een kijkje.

Schilderen tussen de koeien in Schellinkhout.
In het Rundveemuseum staan zeldzame rassen.
Afbeelding
Het NK Stro laden wordt gehouden in Wieringerwerf