In de Nieuwsteeg is een kleine kudde te zien en vooral te beleven.
In de Nieuwsteeg is een kleine kudde te zien en vooral te beleven. Foto: Ed Wagemaker

Kuddedieren in beeldentuin Expoost in Hoorn

Algemeen

HOORN - In de beeldentuin van pop-up museum Expoost aan de Nieuwsteeg kunnen bezoekers op dit moment genieten van werk van twee beeldend kunstenaars. De torso’s (zonder titel) op de ronde sokkel zijn van de Belgische beeldhouwer Helena Verherstraeten. De beeldengroep ‘De Kudde’ is van Piet van de Kar. Zijn creaties spreken tot de verbeelding.

Een kudde is een groep verschillende wezens die een samenwerking aangaan. Samen zijn ze veiliger, vinden meer eten, kunnen zich beter evolueren en voortplanten. In de Nieuwsteeg is een kleine kudde te zien en vooral te beleven. De beelden zijn gemaakt van hergebruikt hout. Het is opnieuw gezaagd en op maat gemaakt.

Er staat in de binnentuin een heel groot dier, roze van kleur, net stil en verbaasd te kijken naar wat er te zien is. Het is ongewoon groot. Hierdoor word je als bezoeker kleiner. Verderop een rood dier, lopend met een cirkel op zijn rug. Een cirkel is allesomvattend, en kan zich in de verbeelding iedere keer vernieuwen. In een andere richting loopt een blauw dier, deze is gemaakt van staal en heeft een dikke zachte huid van was. De huid is zacht, organisch en aaibaar. Het vierde beeld is goud, het heeft een verticale richting, het is smal en hoog. Het lijkt alsof deze nog uitgeklapt kan worden tot een nieuw jong dier. De kleuren zorgen ervoor dat ze een eigen identiteit krijgen. Samen staan ze in een dynamisch, bijna toevallig verband in deze prachtige historische binnentuin. Als toeschouwer sta je opeens tussen de dieren en de kudde en ben je in het kunstwerk en ook deel van het kunstwerk. De kudde met bezoekers als geheel laat diversiteit en eigenheid zien. 

De beelden en de sfeervolle tuin zijn te zien van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.