Hoofdrolspeler Sonny van Utteren (l) en regisseur Steven Wouterlood beantwoorden de vragen van de groep 8-leerlingen.
Hoofdrolspeler Sonny van Utteren (l) en regisseur Steven Wouterlood beantwoorden de vragen van de groep 8-leerlingen. Foto: Jan Siebring Fotografie

Ontmoeting in Bibliotheek Hoorn: ‘Van boek naar film’

Algemeen

HOORN - Groep 8 van Kindcentrum Universum in Hoorn bezocht vrijdagochtend 17 juni Bibliotheek Hoorn om de regisseur van de film ‘Mijn bijzonder rare week met Tess’ te ontmoeten. Regisseur Steven Wouterlood stond de kinderen een uur lang te woord over de ins en outs van het film maken. 

Steven vertelde onder meer over hoe het eraan toegaat op een filmset, over het scenario en hoe de filmscène er dan uiteindelijk uitziet, over acteren, over camera en geluid en montage en over de filmpremière. De kinderen van groep 8 kwamen goed voorbereid naar de ontmoeting. Eerder hadden ze in de klas het boek ‘Mijn bijzonder rare week met Tess’ van Anna Woltz gelezen. Ze hebben daarna de film gekeken in een mooie filmzaal van Cinema Oostereiland. De lesbrief die het project begeleidt gaat in op de verschillende manieren van vertellen in een boek en een film. In een boek kunnen bijvoorbeeld makkelijk gedachten worden beschreven, in de film kun je gedachten laten zien in het acteren of door middel van een vertelstem. 

Zo gingen de leerlingen diep in op de verschillende manieren van een verhaal vertellen in een boek en een film. “Door film en boek inhoudelijk te koppelen ontstaat voor beide verhalen extra lees- en kijkplezier en dat is belangrijk in een tijd waarin Nederlandse kinderen steeds minder vaak en met steeds minder plezier lezen”, vertelt Wanja Visser, medewerker Educatie bij Bibliotheek Hoorn. Groep 8 vroeg Steven Wouterlood het hemd van het lijf over waarom er in de film andere keuzes zijn gemaakt dan in het boek. Steven kon goed uitleggen dat om een film spannend te houden er soms veranderingen moeten worden aangebracht in het verhaal. 

Om 10.00 uur kreeg groep 8 nog een verrassing wanneer onverwachts de hoofdrolspeler uit de film, Sonny Coops van Utteren, de zaal binnenstapt. Sonny woont in Hoorn en vond het heel leuk om de vragen van de kinderen te beantwoorden. Zo vroegen zij bijvoorbeeld waarom Sonny koos voor acteren en hoe oud hij bij het filmen was. Ook wilden de leerlingen wel even weten hoe hij het vond dat er aan het eind van de film een kus gewisseld werd.

‘Boek en film’ is een samenwerking tussen Cinema Oostereiland, Bibliotheek Hoorn en de Gemeente. Schoolklassen kunnen gesubsidieerd een traject aanvragen. Voor dit najaar zijn er nog enkele plekken beschikbaar. Meer informatie is te vinden op www.bibliotheekhoorn.nl . Een mailtje sturen kan ook: educatie@cinemaoostereiland.nl .