Soli Deo Gloria en het Nederlands Begeleidings Orkest.
Soli Deo Gloria en het Nederlands Begeleidings Orkest. Foto: aangeleverd

Soli Deo Gloria zingt meesterwerk van Haydn in Oosterkerk Hoorn

Algemeen

HOORN - Soli Deo Gloria voert zondag 20 november om 14.30 uur in de Oosterkerk in Hoorn ‘Die Schöpfung’ uit, het meesterwerk van Joseph Haydn. 

Haydn woonde in 1791 in de Westminster Abbey in Londen een uitvoering van Händels Messiah bij en was diep onder de indruk van dit stuk. Hij wilde zich graag met Händel en diens compositie meten en begon aan een soortgelijke compositie, onder andere gebaseerd op de bijbelboeken Genesis en Psalmen. Hij werkte zo lang en intensief aan deze compositie dat hij er ziek van werd: hij stortte in nadat hij in 1798 de première van dit stuk in Wenen had gedirigeerd. Wat dat betreft ging het Händel destijds makkelijker af: hij deed goed een maand over het componeren van zijn Messiah.

Die Schöpfung is een oratorium in drie delen. In de eerste twee delen wordt het scheppingsverhaal muzikaal gepresenteerd, het derde deel schildert het leven van Adam en Eva in het Paradijs. 

Soli Deo Gloria wordt bij dit concert begeleid door het Nederlands Begeleidings Orkest en als solisten treden op de sopraan Aliya Akhmadeeva, de tenor Peter Vos en de bas Hans Christian Hinz. Het geheel staat onder leiding van Marcel Joosen.

Kaarten zijn te bestellen via wwww.solideogloria-hoorn. Toegangskaarten zijn op de middag van het concert ook vanaf 14.00 uur in de kerk verkrijgbaar.