Afbeelding
Foto's: aangeleverd

Fractie Tonnaer: ‘Vervang naamborden in Holenkwartier Hoorn’

Algemeen

HOORN - Fractie Tonnaer heeft het college vragen gesteld over het vernoemen straten en pleinen en de foutieve en incomplete straatnaamborden. Fractie Tonnaer wil zo snel mogelijk vervanging van de foutieve borden en voortaan een feestelijke onthulling van de borden met familieleden van vernoemden. 

Al ruim veertien jaar pleit Fractie Tonnaer voor het vernoemen van straten en pleinen naar personen uit de sport, het oorlogsverzet, het openbaar bestuur en de kunst- en cultuursector. In november 2016 heeft de gemeenteraad zelfs een motie daartoe aangenomen. Roger Tonnaer: “Dankzij deze motie en aanhoudende druk vanuit onze fractie zijn de laatste jaren in Bangert Oosterpolder en het Holenkwartier straten vernoemd naar personen die door ons zijn voorgesteld. De straatnaamborden in Bangert Oosterpolder vermelden alleen de persoonsnaam. Belangrijke informatie zoals verdiensten, beroep of geboorte- en overlijdensdatum van de vernoemde ontbreekt op de straatnaamborden.”

Foto: aangeleverd

“Per brief van 14 maart 2022 heeft onze fractie haar verbazing uitgesproken over het feit dat in de Rozenbuurt de straten niet vernoemd worden naar bestuurders van fruitveiling, verenigingen en bestuurders van de gemeente Zwaag, maar naar rozensoorten. Volgens de column van Wally Ooms in Hoorns Nieuwsblad (week 44 november 2022) zijn in het Holenkwartier straatnaambordjes met alleen voorletter en familienaam geplaatst. Afgelopen dagen is onze fractie naar de foutieve straatnaamborden gaan kijken. De namen op de borden moeten met volledige voor- en achternaam worden vermeld. Daarnaast ontbreekt het aan verdere informatie over de vernoemde persoon. De pas geplaatste straatnaamborden zijn slecht gemaakt. Wij verwachten daarom dat alle naamborden in het Holenkwartier worden vervangen door borden met voor- en achternaam én met vermelding van beroep, geboortejaar en overlijdensjaar. Dat geldt ook voor alle straatnaamborden in Bangert Oosterpolder die naar personen vernoemd zijn. Wie zijn Corry van Kleef en Elle Mol en wat hebben zij voor de gemeenschap betekend? Verder willen wij dat voortaan elk straatnaambord op feestelijke wijze wordt onthuld, in aanwezigheid van familieleden van de vernoemde. Daarmee toont u respect voor de familie van de vernoemde en bouwt u een relatie met hen op.”

Foto: aangeleverd