Ton en zijn vrouw Annet kochten de bakkerij aan de Dorpsstraat in 1998. Helaas moeten zij 1 januari 2023 de deuren sluiten.
Ton en zijn vrouw Annet kochten de bakkerij aan de Dorpsstraat in 1998. Helaas moeten zij 1 januari 2023 de deuren sluiten. Foto: Facebookpagina Brood- en Banketbakkerij Ton Besseling

Bakkerij Besseling in Zwaag stopt noodgedwongen na 25 jaar

Algemeen

“Met pijn in ons hart hebben we dit besluit genomen”, vertelt Ton (63). “Het is een verdrietige en hopeloze situatie. Met de stijgende energieprijzen spelen we nu elke maand quitte. Wij kregen van onze energieleverancier te horen dat we per 1 januari vijfhonderd euro extra zouden gaan betalen. De keuze wordt dan voor je gemaakt.”

ZWAAG – Eigenaar Ton Besseling, van de gelijknamige bakkerij, stopt ermee. Na 25 mooie jaren gaan de deuren van Bakkerij Besseling in Zwaag noodgedwongen dicht. Openblijven is simpelweg niet meer rendabel vanwege de stijgende energieprijzen.

Door Sanne Verboven

Met de inflatie en torenhoge energieprijzen vallen veel bakkerijen om. “En wij zullen zeker niet de laatste zijn. Het kabinet spreekt over zogenaamde steun, maar je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moeten de energiekosten minimaal 12,5 procent van de omzet beslaan. Menig bakker haalt deze drempel niet.”

Een begrip verdwijnt daarmee uit Zwaag. “Veel klanten zijn verdrietig. We hebben huilende mensen in de winkel gehad, dat laat wel zien hoe diep het zit.’’ Ton voelt zich te jong om te stoppen en had het liefst nog jaren door willen gaan. ‘’Al was ik twintig jaar jonger had ik misschien anders gehandeld en gekeken waar het schip zou stranden. Maar nu ben ik 63 jaar en loop ik tegen mijn pensioen aan. Dan wil je deze risico’s niet meer nemen en heb je daar ook de energie niet voor.”

Bakkerij Besseling sluit per 1 januari 2023 haar deuren. “Wij gaan in de maanden november en december nog even knallen. Graag zien wij jullie de komende weken nog even in onze winkel aan de Dorpsstraat in Zwaag.”