Berry Ramkema en zijn voetbalzonen. V.l.n.r.: Kenny, Levi, Sonny en Jace.
Berry Ramkema en zijn voetbalzonen. V.l.n.r.: Kenny, Levi, Sonny en Jace. (Foto: aangeleverd)

‘Blij dat Hollandia openstaat voor elk kind’

In deze tweewekelijkse rubriek een kijkje in de keuken van HVV Hollandia, de toonaangevende voetbalclub van Hoorn en omgeving. Dit artikel: de voetbalvader.

Veel tijd om op zaterdag nog boodschappen te doen heeft Berry Ramkema niet. Hij en zijn vrouw Sylvia hebben namelijk drie zonen voetballen in de onderbouw van HVV Hollandia: Levi (JO10-1), Kenny (JO9-2) en Jace (JO7-1). De vierde, de vierjarige Sonny, komt eraan… Vader Berry, die op zaterdag ook nog zelf voetbalt: “Ze waren vrij in hun keuze van sport. Ik heb ze echt niet gedwongen, hoor. Alleen Kenny vond voetbal aanvankelijk niet zo leuk. We hebben een rondje andere sporten gedaan met tennis en kickboksen. Uiteindelijk heeft hij toch voor voetbal gekozen en is hij keeper geworden van de Onder-9/2.”


Berry Ramkema is blij dat Hollandia nu openstaat voor ieder kind dat wil voetballen. “Tot voor kort kon ik mijn zonen niet eens aanmelden, je moest gevraagd worden. Er is nu wel een eerste instapmogelijkheid met de Next Gen voor de jongsten vanaf vier jaar. En recreatievoetbal, zoals JO9-2. Dat is in Hoorn nog niet overal doorgedrongen. De afstand tussen de club en buitenstaanders was altijd groot. Je kunt wel zeggen: ‘Wij zijn Hollandia en wij zijn de besten’, maar niet: ‘Wij zijn afstandelijk’. Het is heel gaaf om te zien hoe willekeurige jonge spelertjes met goede oefenstof en begeleiding al heel snel zaken oppikken. Het zijn lopende sponsjes.”


Zelf is duizendpoot Berry ook trainer van JO9-1, 10-1 en op zondag van de nieuwe meidengroep met coach Niña George. Dat alles kost hem veel tijd én geld. “Ik heb een eigen schildersbedrijf, maar wil om 16.00 uur al bij Hollandia zijn om de trainingen voor te bereiden. Ik ben elke dag op de club, behalve vrijdag. Met kinderen werken is wat ik écht leuk vind. En dan kan het hier ook nog op niveau.”

Plezier staat, zeker bij de jongste generatie, voorop. "En dit in combinatie met proberen het beste uit jezelf te halen. Dat is goud. Ieder jeugdlid van Hollandia hoopt later profvoetballer te worden. Die droom mag nooit kapot gaan.”


Zijn opa is erelid en lid van verdienste van HVV Hollandia. Berry, die afgelopen zomer met zijn compagnon Camiel in zijn vakantie alle kleedkamers schilderde, lijkt in zijn voetsporen te treden. 


"Er is nu een duidelijk jeugdbeleid en visie bij Hollandia. Maar er valt best nog wat te verbeteren. Bij Ajax zag ik onlangs dat de jeugd drie dagen per week tweeënhalf uur traint in plaats van anderhalf. Om de achterstand niet te groot te maken zouden wij dat eigenlijk ook moeten doen.”