Lars de Wit in duel met de Feyenoorders Jayson Ezeb (links achter) en Shaqueel van Persie.
Lars de Wit in duel met de Feyenoorders Jayson Ezeb (links achter) en Shaqueel van Persie. (Foto: aangeleverd)

'Niet bang geweest voor Van Persie'

In deze tweewekelijkse rubriek een kijkje in de keuken van HVV Hollandia, de toonaangevende voetbalclub van Hoorn en omgeving. In dit artikel: de jonge aanvoerder.

Dankzij de prestaties vorig seizoen van het huidige jeugdelftal van Onder-18, mocht de Onder-17 van Hollandia de afgelopen maanden in de hoogste afdeling uitkomen met uitsluitend profclubs. Teams als Ajax, Feyenoord en PSV zullen zich hebben afgevraagd wat dit nu weer voor 'een clubje' was waar ze tegen moesten spelen. De JO17-1 van Hollandia bleek tot nog toe helaas elke wedstrijd vrijwel kansloos tegen de grootste voetbaltalenten van Nederland, maar het werd een ervaring die weinig jonge voetballers is gegeven.
Aanvoerder Lars de Wit (16) kan dat beamen. “Je leert veel. Zij voetballen professioneler, rustiger en combineren makkelijker. Tevens zetten ze veel beter druk. In het begin was het heel bijzonder tegen Eredivisieclubs uit te komen. Maar je raakt eraan gewend. Het was elke keer ook leuk om hun mooie complexen te bezoeken.”
Het viel op dat de youngsters van Hollandia vooral in de laatste fase van de wedstrijd nog veel doelpunten tegen kregen. Lars: “Op ons niveau mag je zeven wisselspelers inbrengen. Op het moment dat wij er doorheen zitten, kunnen die clubs nog veel fitte krachten inzetten die misschien nog beter of even goed zijn. Wij hebben geen zeven invallers van hetzelfde niveau. We werken er nu aan het conditioneel langer vol te houden door vier keer in de week te trainen. Dat is nog altijd een keer minder dan de profclubs.”
De mooiste ervaring was voor de centrale verdediger om in de eerste wedstrijd voor te komen tegen PSV, de minst leuke de zware nederlaag bij Feyenoord (0-11). “Toen hebben we slecht gespeeld en waren we na afloop heel teleurgesteld over ons optreden.” In de duels met Feyenoord stond Lars tegenover twee toppers in wording: Shaqueel van Persie, de zoon van, en de van Hammerby IF aangetrokken Jayson Ezeb. “Vooraf kijk je er tegenop, maar in de wedstrijd denk je daar totaal niet meer aan. Shaqueel is normale jongen zoals wij, daar moet je niet bang voor zijn. Gewoon aanpakken. Je moet er bij hem kort opzitten, want hij loopt ineens van je weg.” De speler die hem het meest opviel was Jasper Hartog, de rechtsbuiten van AZ JO17. “Maar middenvelder Avery Appiah van Ajax is ook een heel groot talent.”
Degradatie zal ongetwijfeld het lot worden van de dappere Hollandianen. “Maar”, verzekert Lars, die hoopt nog eens een stap naar een profclub te maken, “In de Tweede Divisie gaan wij na de winterstop beter presteren en ons handhaven.”


Zaterdag 26 november, 14.00 uur: Hollandia JO17-FC Utrecht JO17.