Kinderen kunnen lekker ravotten bij de agrarische kinderopvang.
Kinderen kunnen lekker ravotten bij de agrarische kinderopvang. (Foto: LTO Noord)

Kinderopvang bij boeren en tuinders afgelopen jaren razend populair

REGIO - Agrarische kinderopvang is razend populair, in 2007 waren er nog maar 20, maar nu zijn dat er 263. De omzet is gestegen van 4 miljoen naar 115 miljoen per jaar. Daarbij hebben de meeste boeren en tuinders te maken met forse wachtlijsten. Agrarische kinderopvang is onderscheidend door de agrarische omgeving waarbinnen de opvang plaats vindt. Kinderen komen zo in contact met dieren, planten en natuur.

"Veel mensen vinden boerderij heel erg leuk. Niet alleen de dieren. Maar de ruimte, het buitenzijn en het prachtige uitzicht. Kinderen in woonwijken ervaren dat erg weinig. Daarom kiezen steeds meer ouders voor agrarisch kinderopvang. Zo komen kinderen in contact met het buitenleven. Als agrarische sector zijn we daar ook erg blij mee. Zo blijven we in verbinding met de samenleving", aldus Karolien Hupkes, bestuurder bij LTO Noord.

Koggepurkies

In Koggenland runt Elly Buis de agrarische kinderopvang Koggepurkies. Elly: "Onze drijfveer, twaalf jaar geleden, om een agrarische kinderopvang te starten was de ruimte die wij kinderen kunnen bieden op en rondom ons bedrijf, de natuurlijke omgeving, het ervaren van de seizoenen, de geboorte van dieren meemaken, ervaren waar ons voedsel vandaan komt. Het platteland heeft zoveel te bieden. De natuur biedt veel mogelijkheden voor kinderen om te ontdekken en te leren. Dit doen ze bij ons in een ruime (teletubbie-achtige)speelweide. Een uitdagende speelweide nodigt uit tot fantasiespel, creativiteit en stimuleert onbewust de sociale competentie. En in onze moestuin zien de kinderen dan weer hoe groente en kruiden groeien en bloeien, zo leren ze waar voedsel vandaan komt. Bij ons is elke dag anders, net zoals de natuur zelf".

In veel gemeenten is het nog lastig om een vergunning te krijgen voor agrarische kinderopvang. De opkomst van deze vorm van kinderopvang is nieuw. Daarom wordt er in de regelgeving weinig rekening mee gehouden. Hoewel sommige gemeenten hier pragmatisch mee omgaan, gebeurt dit in de meeste gemeenten nog lang niet. LTO Noord roept gemeenten op om hier soepeler mee om te gaan.

Een ander probleem is de regelgeving met betrekking tot ‘multifunctionele landbouw'. Multifunctionele landbouw is het combineren van agrarische productie en omgeving met het leveren van diensten aan de samenleving, zoals agrarische kinderopvang. De regels zijn nu nog erg star. Zo begint de agrarische kinderopvang vaak als zogenaamde neventak. Tegelijkertijd zijn er ondernemers die bijvoorbeeld toe willen naar minder dieren en meer kinderen in de opvang. Regelgeving staat dit in de weg, omdat de neventak dan groter wordt dan de hoofdtak. LTO Noord vraagt de overheid om goed naar deze regelgeving te kijken.

Kinderen maken kennis met diverse dieren.
Kinderen laten kennismaken met boerderijdieren.