Groei biologische landbouwbedrijven

REGIO - Het areaal biologische landbouwgrond is in 2022 vergeleken met een jaar eerder gegroeid met 3,6% naar iets meer dan 80.000 hectare. Ten opzichte van zeven jaar eerder is dat 59% meer. Het aantal biologische landbouwbedrijven nam tegelijkertijd met 42,8% (585 bedrijven) toe. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Biologische landbouw is een methode die afwijkt van de gangbare landbouw. Zo gebruikt de boer bij de teelt van biologische gewassen geen kunstmest en zijn niet alle gewasbeschermingsmiddelen toegestaan. Ook voor dieren gelden in de biologische landbouw specifieke regels, zoals meer ruimte per dier. Een boer die zijn producten als biologisch wil verkopen moet hiervoor gecertificeerd zijn. In 2022 telde het Nederlandse landbouwareaal in totaal 1,8 miljoen hectare, waarvan 4,4% biologisch gecertificeerd zijn of in omschakeling naar biologisch.

In omschakeling

Van de biologisch werkende landbouwbedrijven waren dit jaar 24,4% in omschakeling (477 bedrijven). Deze omschakeling kent twee varianten. De eerste variant betreft bedrijven die van gangbare landbouw in omschakeling zijn naar de biologische gecertificeerde werkwijze. Dit zijn nieuwkomers binnen de biologische landbouw (20%). De tweede variant zijn bedrijven die al biologisch zijn gecertificeerd maar bijvoorbeeld grond of dieren hebben die nog niet zijn gecertificeerd. Dat aandeel ligt jaarlijks rond de 7%.

Biologische bedrijven

De meeste biologische landbouwbedrijven zijn een melkveebedrijf. De rest is akkerbouw- of tuinbouwbedrijf.