Negatief verleden

Het zal zo zijn dat zwarte Piet in de zak moet en Sinterklaas van kleur moet veranderen, of iets dergelijks. Zo lijkt het, met het ophalen en verbannen van ons verleden... wat de nieuwkomer wil, lees: emigrant, en goed uitkomt. Diegene komt naar hier en wij hebben gebruiken en gewoonten. Neem deze over of doe er niets mee. Blijf anders in je land van herkomst. En nog eens wat, onze gastvrijheid wordt misbruikt op de wijze om ons de les te lezen en gebruiken in te voeren om de onze te laten verdwijnen. Wij hebben een oude geschiedenis, welke is zoals die is.

Het lijk erop, elk jaar weer, om tweedracht te zaaien in onze samenleving. Wie zijn verleden niet kent/weet, is ook in zijn toekomst niet op de hoogte. Let op! Dit is bij de minderheid van onze bevolking een niet gewenste ontwikkeling. Vergeet wat er aan onrust is bij de mensen die uit andere landen naar hier komen, want dit creƫert alleen maar meer afstand van elkaar. Het moet zo zijn dat zij zich hier veilig en verzorgd voelen. En aangaande de geschiedenis betreffende het vergeten: bedenk dat dit tegen elkaar opzetten hetzelfde was als in de reformatie. Wie dit nog weet of heeft geleerd: deze onderlinge mensenhaat, tegenover de christelijke wereld, lijkt mij geen opening naar een goede saamhorigheid. Bijna geen mens weet wie Sonoy is (een straat in Medemblik), misschien een bewoner? Cru vermeld, een moordenaar! Ik ben weleens gids en vertel over de Tweede Wereldoorlog. Er zijn kinderen die vragen: "Wanneer was dit?". Schandalig dat de jeugd, de goede daargelaten, dit niet weet!

Emigranten, sommige Nederlanders kunnen er helemaal niets aan doen. Als dit zo doorgaat, kweekt dit alleen maar tweedracht en beroerdigheid. Wie zit daarop te wachten? Ik niet! Niet onbelangrijk: wij hebben niet dezelfde mentaliteit als een zuidelijk emigrant die naar hier komt, omdat er daar geen vrijheid is of veel armoede. Laat wij elkaar in waarde laten en kijk vooruit, niet achterom! Dient geen enkele zaak! En met een paar weken is dit weer voorbij. Reacties naar peter.koomen300@gmail.com.