Hoe vaak je een tijdelijk contract krijgt hangt af van de situatie waar je in zit.
Hoe vaak je een tijdelijk contract krijgt hangt af van de situatie waar je in zit. (Foto: Adobe Stock)

Hoeveel tijdelijke contracten mag je krijgen?

Als je een nieuwe baan hebt, krijg je meestal eerst een tijdelijk contract. Hoe vaak mag dit verlengd worden?

Vanaf 2020 mag je binnen drie jaar maximaal drie opvolgende tijdelijke contracten krijgen. Dit betekent dat er zes maanden of minder tussen de contracten zit. Het vierde contract dat je krijgt is voor onbepaalde tijd. Ben jij al twee jaar in dienst en heb je opvolgende tijdelijke arbeidscontracten gekregen van een jaar? Dan wordt het derde contract onbepaalde tijd. Goed nieuws, want dan ben je in vaste dienst! Zit er tussen de contracten een onderbreking van meer dan zes maanden? Dan krijg je binnen twee jaar drie opvolgende tijdelijke arbeidscontracten. 


Hoe vaak je een tijdelijk contract krijgt hangt af van de situatie waar je in zit.

Stel, je hebt een leuke baan en je hebt drie opvolgende tijdelijke contracten gekregen. Na het derde tijdelijke contract volgt een vast contract. Je bent dan twee jaar in dienst bij de werkgever. 

Meestal is het vierde contract onbepaalde tijd

Werk je als uitzendkracht via een bureau dat de ABU-cao volgt? Dan lopen jouw arbeidscontracten volgens het ABU-fasensysteem. Zo kun je in fase A bijvoorbeeld een onbeperkt aantal tijdelijke contracten krijgen. In fase B zijn dat maximaal zes tijdelijke contracten, in een periode van maximaal vier jaar. 

Geen verlenging 

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat jouw tijdelijke contract niet wordt verlengd. Een werkgever moet dit altijd een maand van tevoren aan je laten weten.