De tuin van de familie Neefjes in Wervershoof.
De tuin van de familie Neefjes in Wervershoof. (Foto: archief Rodi Media)

Open tuinen in Westfriesland

REGIO - ‘Top in de Kop’ en ‘De Groene Route’, zijn twee groepen enthousiaste tuin- en ook kunstliefhebbers en kwekers in Noord-Holland vol betrokkenheid bij de tuin en wat daar groeit en bloeit. Hoe leuk is het om op een mooie dag een open tuin te bezoeken.

Bij de deelnemers speelt duurzaamheid een belangrijke rol.  Ze gebruiken geen gif en laten zien dat tuinieren heel goed zonder kan, waardoor insecten hun belangrijke rol van bestuivers blijven uitvoeren. Ook willen ze graag anderen inspireren tot natuurlijker tuinieren en het vergroten van het aantal bloemensoorten dat de rijkdom van insecten als vlinders, hommels, bijen en lieveheersbeestjes stimuleren. Die steun is hard nodig gezien de enorme afname van insecten. Bezoekers krijgen praktische tips over dit onderwerp.

Inspiratie opdoen bij deelnemers in de tuin

Belangstellenden kunnen op 6 augustus van 11.00 tot 16.00 uur De Bolderik, Grutteweide 9 in Wervershoof bezoeken. Op de kwekerij is een grote vlindertuin te bezoeken. Toegang gratis.

De volgende dag staat de tuin aan de Vok Koomenweg 5 in Wervershoof open voor bezoek. De tuin is ongeveer 3.500 m², heeft Engelse invloeden en bestaat uit borders op kleur, een kas, een kruiden-, fruit- en een moestuin. Entree: 2,50 euro, inclusief koffie of thee. De tuin is 7 augustus te bezichtigen van 11.00 tot 17.00 uur.

Hele weekend

In Opperdoes, Twisk en Hensbroek verwelkomen drie tuineigenaren op 6 en 7 augustus van 11.00 tot 17.00 uur hun bezoekers. Aan Zuiderweg 6 in Opperdoes is de 3.500 m² grote tuin achter het houten boeren huis is een complete verrassing. Met een oude boomgaatd en natuurlijke vijvers. Entree: 3 euro. Koffie en thee aanwezig.

Aan de Gangwerf 1 in Twisk bevindt zich de Maggie’s Heritage Garden op een kavel van 1.240 m² met borders, fruitbomen, een kippenverblijf en een bostuin. Entree: 3 euro, inclusief koffie of thee en iets lekkers.

In de Wogmeerpolder, aan Wogmeer 12 in Hensbroek, ligt een open tuin van totaal 3.000 m² met een vrij uitzicht. De bezoeker kan genieten van borders, een groentetuin en een vijver. Maar ook van keramiek en aquarellen. Entree: bijdrage voor kans arme kinderen op een technische school in Kartong, Gambia.