Een van de leukste attracties van de kermis!
Een van de leukste attracties van de kermis! (Foto: Theo Annes)

Spectculaire Hoornse kermis

HOORN - In de binnenstad van Hoorn is het van zaterdag 6 tot en met maandag 15 augustus tien dagen lang kermis. Met 67 attracties is het een van grootste kermissen van Nederland en de enige kermis met de titel Nationaal Immaterieel Erfgoed. Hoogtepunten zijn deze editie de Freefall Extreme, Hurricane, Samba Ballon en Funhouse Après-Ski. Wethouder René Assendelft opent zaterdag 6 augustus de 576e editie van de Hoornse kermis aan de Spoorstraat. Rapper Silcas en Levi Noë verzorgen een optreden.

Qua omvang en kwaliteit staat de kermis van Hoorn in de Top-5 van kermissen in Nederland. 

De combinatie van winkels, terrassen, de monumentale omgeving, het gevarieerde aanbod en de toegankelijkheid maken de Hoornse kermis tot een landelijke publiekstrekker.

Programma

De kermis start op zaterdag 6 augustus vanaf 13.00 uur. Op het Dal muziek om 13.30 uur, gevolgd door een optreden van rapper Silcas en Levi Noë. Paw Patrol is ook aanwezig! De officiële opening van de kermis vindt om 14.00 uur plaats door wethouder René Assendelft.

De kermis-mis met aalmoezenier Bernard van Welzenes wordt 7 augustus gehouden om 11.00 uur. Zoals gebruikelijk op de autoscooter aan de Gedempte Turfhaven. Na de mis is er een samenzijn in de poffertjeskraam op het Dal. Vanaf 14.00 uur komt de vrolijke scooterclown Desalles langs.

Op ouderenmiddag op 8 augustus kunnen bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen met hun vrijwilligers een rondje over de kermis maken. De Hoornse zanger E.J. Fillee treedt 13.30 uur op bij de poffertjeskraam op het Dal. ’s Avonds vindt op de Dubbele Buurt ‘Roze maandag’ plaats.

Mensen met autisme, epilepsie, ADHD, een lichtverstandelijke beperking of hooggevoeligheid genieten dinsdag 9 augustus van 12.00 tot 15.00 uur van de prikkelarme kermis. Kermisexploitanten zorgen ervoor dat de lampjes zo min mogelijk knipperen, de attracties niet op volle snelheid draaien en de volumes minder hard zijn.

Woensdag 10 augustus familiedag met vanaf 12.00 uur: gratis schminken door Stichting Netwerk op meerdere locaties. De karakters van Frozen veroverren om 13.00 en om 15.00 uur de binnenstad samen met Bing en Flop. Voor de kinderattracties bedraagt de entree tussen 12.00 en 19.00 uur 1,50 euro en voor het meeste grootvermaak 2,50 euro. 's Avonds is het speciaal voor de vrouwen: vrouwenavond!

Geen vuurwerkavond op vrijdag 12 augustus. Door de werkzaamheden aan de dijk is het helaas niet mogelijk om dit jaar het vuurwerk af te steken. Volgend jaar gaan we extra knallen! Vanaf 14.00 uur komt de vrolijke scooterclown Desalles langs.

Op Lappendag - maandag 15 augustus- staan op het Grote Noord, het Kleine Noord, de Noorderveemarkt, een deel van de Veemarkt 250 kramen en vele standwerkers. Om 06.00 uur start het koopjesjagen in de winkels en bij de kramen. Om 15.00 uur sluit de Lappendagmarkt. Vanaf 08.00 uur openen de kroegen. Van 18.00 tot 20.00 uur wordt er geen alcohol geschonken. Op Lappendag is het stadhuis gesloten.


Op www.kermis-hoorn.nl staat meer informatie over onder meer de attracties, het programma en de verkeersmaatregelen.