Zet de airco uit, draai de kachel op de warmste stand en zet de blower volop aan.
Zet de airco uit, draai de kachel op de warmste stand en zet de blower volop aan. (Foto: Adobe Stock)

De motor is oververhit. Wat nu?

De ANWB raadt aan om de temperatuurmeter in de gaten te houden. Loopt de motor warm? Schakel dan terug en draai meer toeren. 

Zet de airco uit, draai de kachel op de warmste stand en zet de blower volop aan. Hierdoor kan de motor z’n overtollige warmte kwijtraken. Merk je dat de auto nog steeds warmloopt? Stop en laat de motor afkoelen.

Als je in Nederland rijdt staan je achterremmen over het algemeen stil. Bij uren rijden of bij rijden met zware belading kunnen ze oververhit raken. Hierdoor komen ze vast te zitten. Dit komt met name voor bij auto's met remschijven achter. Laat de remmen dus vóór vertrek gangbaar maken. Het komt regelmatig voor dat de koelfan al maanden kapot is, maar in Nederland heb je hier geen last van. Bij zware belasting en lange files merk je dit pas. De koelfan is heel eenvoudig thuis te controleren: laat de motor een kwartiertje draaien nadat de auto meer dan een kwartier gereden heeft. Voordat de motor warm wordt moet de fan hoorbaar inslaan en de motortemperatuur zal dalen.