Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Mantelzorgondersteuning bij dementie

"Ik kan in vertrouwen met Yvette praten. Zij begrijpt echt wat dementie met mensen kan doen. Dat is een grote steun voor mij, want veel mensen zien niet wat Frank heeft; ze weten niet wat zich binnenshuis afspeelt en begrijpen niet wat het voor mij betekent, hoe zwaar het soms is."

Door Leonie Zwetsloot

Vier jaar geleden kreeg Frank Martini (74 jaar) de diagnose ‘vasculaire dementie’. Zijn vrouw Flora (64 jaar) kon het lange tijd zelf goed aan, met informatie en advies van Geriant. Toen Frank steeds minder kon, kwam er mantelzorgondersteuning vanuit het Trefpunt bij.

Niet aanspreekbaar

"Fysieke achteruitgang hoort bij vasculaire dementie," vertelt Flora.


 "Frank loopt slechter, fietsen wordt moeilijker. Zijn gedrag verandert ook. Hij is passief, trekt zich terug in zijn eigen cocon, zit de hele dag voor de tv als er niets in zijn agenda staat. Hij eet minder en snoept meer. Zelf ziet hij geen probleem en hij wordt boos als ik het benoem. Ook dat hoort bij de dementie, maar het is wel moeilijk te verdragen. Hij windt zich snel op. Dat was vroeger ook zo, maar nu nog sterker. Omdat ik het meest dichtbij sta, krijg ik het als ruzie en negatief gedrag op mijn bord. Hij beseft niet hoe dat mij raakt.’ Een jaar geleden zat Flora er helemaal doorheen. Sindsdien gaat Frank twee dagen naar de dagbesteding bij Villa Westervenne."

Tactisch aanpakken

Ook belde Flora naar Karin van Kersbergen (cliëntondersteuning). "Ik nam Frank mee met als reden ‘We gaan kijken of bij het Trefpunt iets leuks voor je te doen is, biljarten of zo.’ Als ik eerlijk had gezegd dat ik Karin om hulp had gevraagd, was hij niet meegegaan. Hij wil geen hulp, dat vindt hij nergens voor nodig, en ook het onbekende schrikt hem af."’ 


De tactische aanpak had succes. Frank zat in de biljartzaal aan de koffie, toen Karin aanschoof en vroeg of hij geen zin had om met haar vriendin Yvette te gaan wandelen. Dat leek hem wel wat. Intussen zijn Frank en (respijtvrijwilliger) Yvette sinds maart 2021 elke week aan de wandel, waar ze beiden veel plezier aan beleven.

Driehoeksverband

Frank leeft op van die uitjes en Flora heeft een paar uur voor zichzelf. Dat geeft haar lucht. Inmiddels heeft zij ook zelf een warme band met Yvette gekregen: "Zij is voor mij een uitlaatklep en Frank heeft vertrouwen in haar. Het klikt bij ons alle drie. We hebben een soort van ‘driehoeksverband’. Yvette kan mij soms helpen om Frank ergens van te overtuigen, want zij ziet echt hoe het tussen ons toegaat. Dat is zo’n steun, het ontlast mij als mantelzorger. Yvette is een gouden meid."’



Kijk op www.trefpuntheiloo.nl/nieuws voor een uitgebreide versie van dit interview