Vlaamse gaai.
Vlaamse gaai. (Foto: Rolf van Geldorp)

De lente komt eraan, je voelt het

Als je buiten loopt, voel je het voorjaar naderbij komen. De bollen komen al lekker omhoog, vooral degenen die al langer dan een jaar staan. Mijn Allium Summerdrummer spant altijd de kroon. Die is al 40 cm hoog inmiddels. Met zijn ruim anderhalve meter torent hij boven alles uit. En er komen steeds meer bollen op. De vogeltjes zijn actief en zingen heerlijk in de nog kale takken, fijn om ze dan te kunnen zien.

Ook aan de bomen kun je het voorjaar zien, alles is vroeger, overal katjes van Hazelaar en Elzen. De Hazelaar bloeit met piepkleine rode mondjes direct op de tak, je moet het weten wil je het zien. Vrij naar Johan Cruyff.

Voor de bestuiving van deze piepkleine bloemetjes is de wind van belang. Daarmee wordt de bestuiving geregeld. Aan een boom bloemen de mannelijke katjes en de vrouwelijk bloemen niet tegelijk, zo bestuiven de bomen elkaar in plaats van zichzelf. Slim geregeld. De katjes zijn al lang aanwezig, maar groeien nu uit en verliezen dan ook hun gele stuifmeel. Mensen kunnen hierop hooikoorts ontwikkelen. Ben je er gevoelig voor dan kun je je neus insmeren met vaseline zodat het stuifmeel niet op je slijmvlies landt. Het proberen waard. Als dat niet helpt, kun je homeopathische middelen proberen. Ook het eten van lokale honing zou een remedie zijn. Zelf heb ik er jaren last van gehad. En ik eet lokale honing, maar of dat de reden is? In verschillende bossen en groenstroken wordt wel gevraagd om je hond aan te lijnen in het broedseizoen. Nu de lente zo vroeg start, doe ik dat nu al. Eerder dan gevraagd. Die rust daar is de natuur mee gebaat. In de parken zijn flink wat wilgen gesnoeid en het hout is tussen de bomen gestapeld. Heerlijk voor soorten vogels als de winterkoning om beschermd te kunnen broeden. Ook tegen jagende buizerds vormt de houtwal een natuurlijke veilige plek. Het komend weekeinde is de jaarlijkse tuinvogeltelling. Gedurende een half uur kun je tellen wat er zoal passeert in de tuin. Zo krijgen de onderzoekers een goed beeld van hoe het met de tuinvogels is gesteld. Op www.vogelvereniging.nl vindt men meer informatie. Ik heb als vaste bezoekers in mijn tuin winterkoning, roodborst, merels, heggemus, koolmees, pimpelmezen en met veel geluk een zanglijster. Vlaamse gaaien, eksters, kraaien en blauwe reigers komen soms langs. Veel van de kleine vogels kunnen goed zingen. Naast schel krassen, heeft de Vlaamse gaai ook een heel leuke zang. Dat maakt dat gekras weer goed. Ondanks dat mijn tuin niet groot is toch veel vogels. Dat komt door de randvoorwaarden. Veel groen om te schuilen en nestelen, veel eten door niet alles weg te knippen en variatie in de beplanting. Ik hoop de lezers gedurende het afgelopen jaar geïnspireerd te hebben. Ook voor mij breekt er een periode van nestzorg aan. 


Misschien tot later.


Viridis