De vrijwilligers helpen de jongeren onder andere met hun huiswerk.
De vrijwilligers helpen de jongeren onder andere met hun huiswerk. (Foto: Vluchtelingenwerk)

Statushouders voelen zich thuis in Heiloo

HEILOO - ‘Heiloo voor Elkaar’ is een vrijwilligersorganisatie die statushouders helpt met hun integratie. Ze organiseren tal van activiteiten, vaak met de Bibliotheek als huiskamerbasis. 

Ouders van statusjongeren kunnen vaak geen hulp bij huiswerk bieden. Van dinsdagmiddag tot en met vrijdagmiddag begeleiden vrijwilligers de jongeren daarom met studies als verpleegkundige, tandartsassistent, zorgmedewerker loodgieter en kok. 

Excursie Body Worlds

Als je studeert om later in de zorg te gaan werken moet je veel weten over anatomie. Daarom stond op de wenslijst van de huiswerkgroep een bezoek aan Body Worlds. Op deze tentoonstelling kwamen de meisjes en jongens veel te weten over het 

menselijk lichaam. Na deze uitstap in Amsterdam ging de groep terug naar Heiloo, waar in de BukBuk samen met andere jongeren van de groep wat lekkers werd gegeten. De avond werd afgesloten met muziek en dans.

Zomerkamp

Het afgelopen jaar organiseerde het Jongerenwerk Heiloo weer een vijfdaags zomerkamp voor basisschoolleerlingen, het werd gehouden op het terrein van de ijsbaan in het Heilooër Bos. Veel kinderen van statushouders zijn blij met dit zomerkamp. Het zorgt voor een actief en spannend begin van vaak een wat saaie zomervakantie. ‘Heiloo voor Elkaar’ ondersteunt het kamp van harte en met ondersteuning van de organisatie.

Samenspraak

Voor volwassen statushouders wordt onder andere Samenspraak georganiseerd, voor degenen die onze taal nog niet goed beheersen. Elke donderdag komt Samenspraak bij elkaar in de bibliotheek. Daar wordt gesproken en gelezen. Er wordt ook gewerkt aan woordenschat en grammatica. Er zijn ook voorlichtingsavonden over bijvoorbeeld energiebesparing, afvalscheiding en voeding.

De activiteiten zijn bedoeld voor statushouders in Heiloo die niet meer onder de eerste begeleiding van Vluchtelingenwerk vallen. ‘Heiloo voor Elkaar' hoopt er aan bij te dragen zij zich geholpen voelen om zelfredzaam te worden en zich thuis te voelen in hun nieuwe leefomgeving.

Donaties

De kosten van de stichting worden gedekt door donaties, giften, subsidie en sponsoring. De stichting wordt een ANBI. NL 43 ABNA 0431 0819 48 t.n.v. Bibliotheek Heiloo o.v.v. Heiloo voor Elkaar - dossier 60.