Nu de gasprijzen de pan uit rijzen, zijn de tips van Marieke Helsenmans meer dan welkom.
Nu de gasprijzen de pan uit rijzen, zijn de tips van Marieke Helsenmans meer dan welkom. (Foto: Marjolein van der Klaauw)

Vrolijk besparen; Marieke Henselmans maakt het mogelijk

HEILOO-Het lijken twee woorden die met elkaar in tegenspraak zijn. Besparen kan toch niet een vrolijke bezigheid zijn? Want je doet het toch omdat je met een ‘probleem’ zit? Nou, dan heb je nog niet gesproken met Marieke Henselmans. Eind maart geeft ze een voorlichting in het Trefpunt. Die zou volgende week plaatsvinden, maar beter is het te wachten tot de zaal daar weer gewoon gevuld kan zijn. Maar er zijn hogere gasprijzen, er zijn prijsstijgingen alom. Dus daarom laat Nieuwsblad Heiloo haar toch alvast aan het woord. Dan is er een tipje van de sluier opgelicht.

Van slachtoffer naar foodwarrior

DOOR: ED BAUSCH

De bijklank van ‘besparen’ lijkt niet leuk. Er zit iets van ‘moeten’ in. En het begrip is omgeven met vooroordelen, zoals ‘Dan kan ik zeker niks leuks meer doen.’ Marieke Henselmans kan als geen ander dergelijke gedachten onderuit schoffelen. “Want besparen heeft ook heel leuke kanten! En je doet jezelf en de maatschappij er een groot plezier mee.” 

Verspilling tegengaan

Vroeger kon je nog wel eens als gierig worden aangezien. Nu kan het best zijn dat je complimenten krijgt op je speurtocht naar koopjes; want je voorkomt dat er eten in de supermarkt wordt weggegooid, je doet veel aan hergebruik. “Je bent dus eigenlijk heel heldhaftig bezig, als je bespaart. Het is geen reden om jezelf slachtoffer te voelen. Draai het om, maak een held van jezelf!”

Overstappen

“Je moet eerst je eigen situatie helder zien te krijgen. Dat is trouwens voor iedereen goed. Gewoon een overzichtje maken op papier, niet je kop in het zand steken. Maak je een lijstje van dingen die je leuk vindt en ga aan de slag om mogelijk te maken dat je kunt blijven doen wat je allerleukst vindt. Dat kan al best gauw. In vaste lasten kun je niet makkelijk besparen, steeds overstappen van zorgverzekering of energieleverancier lijkt goed, maar is het echt niet." 

Kleine dingen

"Wel kun je veel winnen met boodschappen, clubjes, cadeaus, goede doelen. Kijk naar wat wel kan, niet naar wat niet kan. De optelsom van kleine besparingen levert een grote besparing op. Die kun je inzetten om dat wat je het liefste doet, te kunnen blijven doen. Zo geef je jezelf de goede aandacht en maak je je trots op jezelf. Kleine dingen maken het verschil.”


De speurtocht naar koopjes kan een leuke sport zijn

Koopjes als cadeau

Je kunt een pizza kopen. Of: je koopt bloem, een blikje gepelde tomaatjes, wat worst of kaas en je maakt een paar keer zelf die pizza. “Hoe leuk is dat! Er is ook een leuke app, ‘too good to go’. Daar staan verrassingspakketten op van winkels met spullen die over zijn. “Dan heb je zomaar een doos vol groente, of andere dingen. Anders zou dat misschien worden weggegooid en dat is zonde.” Sommige winkels hebben ook bakken met ‘alles een kwartje’. Daar kan van alles inzitten. “Ook leuk: je kunt dat ook geven aan iemand die het even niet makkelijk heeft.”

Er zijn hoge gasprijzen en prijsstijgingen alom

Neem geen risico’s

”We zijn niet op aarde om altijd bij alles hoog rendement te halen. Dat is vaak zinloos gejaag op een schim. Een gewoon spaarpotje kan meer betekenen dan proberen hoog rendement op een bankrekening te halen. Dat lukt niet zomaar. En met bitcoins loop je hele grote risico's. Niet doen.” Is 21 graden in huis nodig? "Echt niet, zegt Marieke. "Daar word je helemaal niet fit van. Je kan ook wat bewegen om het warm genoeg te hebben. En voel je nooit alleen, een vraag aan iemand is echt niet iets om je voor te schamen. Samen kun je al gauw de sport van iets inzien, draai je het om. Iets wat niet leuk lijkt wordt het opeens wel. Bij een lezing van Marieke Henselmans raakt iedereen met elkaar in gesprek en gaan al heel gauw de leuke tips rond. Dat zou zomaar opeens een vrolijke avond kunnen worden in het Trefpunt in maart. "Voor de bezoekers heb ik dan een leuke verrassing.” De nadere aankondiging volgt. Kijk ook op haar website www.bespaarboeken.nl.

'Wie verspilling voorkomt, is eigenlijk een soort held'