Vlnr Jacqueline, Petra en Ralph.
Vlnr Jacqueline, Petra en Ralph. (Foto: Doesgoed)

Doesgoed wil graag voor Heiloo aan de slag

HEILOO - ‘Chef Vriendjespolitiek’. Het staat er echt op zijn visitekaartje. “Voordat ik bij Doesgoed kwam was ik ook altijd al betrokken bij ideëele organisaties, naast mijn werk in het grote bedrijfsleven. Het mooie is nu dat ik met mijn collega’s, die beide sectoren uit één hand bij elkaar kan brengen. Ralph de Kleijn vertelt enthousiast over de stichting Doesgoed, de nieuwe naam voor De Waaier. “We hebben nog niet een formele relatie met de gemeente, maar Heiloo zou ons goed passen en we zijn ervoor in om vraag en aanbod ook hier aan elkaar te koppelen. Doe eens goed, help elkaar met wat je elkaar te bieden hebt.”

Altijd bezig om de regio nog mooier te maken

DOOR: ED BAUSCH

Want dat is wat Doesgoed is: koppelaar van een vraag aan een aanbod, of andersom. De Waaier ontstond in 2003 in Alkmaar en al snel volgden Heerhugowaard en Langedijk. “Onze opdracht is om sociale cohesie te vergroten door instanties of personen die een vraag hebben naar ruimte, middelen en dergelijke te koppelen aan ondernemers die graag ook maatschappelijk van betekenis willen zijn, iets willen terugdoen voor de maatschappij, die hen in staat stelt te bestaan. 

€1 levert €5 aan maatschappelijke waarde

“Wij hebben een goede naam, we zijn een soort van keurmerk zowel voor iemand die iets te bieden heeft als voor iemand die een vraag heeft. En de match komt bijna altijd tot stand, dat is het mooie.”

Beursvloer

De stichting Doesgoed krijgt van de gemeentes een bedrag, een kleine vijftig cent per inwoner, om aan de slag te kunnen gaan, en werkt met donaties van ondernemers . “Het mooie is dat wij iedere euro aan subsidie of donatie ruimschoots vervijfvoudigen. Oftewel, één euro levert ruim vijf euro aan maatschappelijke waarde op. Dat is echt veel. De 600 jaarlijkse matches komen tot stand op de ‘beursvloer’, dat is één van onze evenementen. Maar je kunt ook iedere werkdag van de week antwoord van ons krijgen, dat we met je vraag aan de slag gaan. En dan kan het best snel gaan, want we hebben een enorm netwerk.” 

Cupido

En dat doet Ralph dan samen met zijn collega’s, zoals daar zijn: ‘Maatschappelijke Cupido’, die het contact met de organisaties onderhoudt, De ‘Taalgoochelaar’, die de publiciteit verzorgt en de ‘Grote Ondersteuner’, die het bureau runt en alle touwtjes aan elkaar knoopt. Alle vier zijn ze aan Doesgoed verbonden als parttimer en houden ze 

Doesgoed heeft geholpen bij de scouting in Heiloo

kantoor in de Alkmaarse Telefooncentrale, een bedrijfsverzamelgebouw, vol creatieve geesten.

Uitgestoken hand

In Heiloo werkte Doesgoed, toen nog als De Waaier, voor de scouting. "Daar moest het clubhuis een nieuwe vloer hebben. En we hebben een schoolplein opgeknapt.” Ralph wil zijn organisatie ook graag opnieuw onder de aandacht van de gemeente brengen. "We hebben het groeiende Heiloo echt veel te bieden en we hebben hier ook al best wat ondernemers als donateur. Het kan ook zomaar zo zijn dat we een vragende partij kunnen helpen met bijvoorbeeld een ruimte in Alkmaar, of met de uitgestoken hand van een ondernemer in Heerhugowaard, die ook graag over de grenzen van zijn gemeente kijkt om een instelling in de regio verder te helpen.” Kijk eens op doesgoed.nl