Bij Spijkers zijn ze heel strikt met de nog overeind gebleven maatregelen, zoals mondkapjes.
Bij Spijkers zijn ze heel strikt met de nog overeind gebleven maatregelen, zoals mondkapjes. (Foto: Ed Bausch)

Weer bijna als vanouds

HEILOO - En dan opeens ging het begin van deze week razendsnel en waren de restaurants en café’s druk doende met voorbereidingen om weer open te gaan. Woensdagochtend was het zover en meteen was er op de meeste plaatsen ook al aanloop, naast reserveringen voor de diners. Het straatbeeld in het dorp was woensdag, ondanks de grijze lucht, meteen al dynamischer. Veel blije gezichten. 

Drie lockdowns is scheepsrecht

DOOR: ED BAUSCH

Deze derde lockdown duurde minder lang dan de vorige twee, maar kwam wel weer in een periode die juist vroeg om ontmoeting: het einde van een jaar en het begin van een nieuwe. 

Het dorp is meteen al dynamischer

Het team van Spijkers was woensdag al snel helemaal in de running, hoewel eerst nog wat onwennig, schuchter. “We gingen een paar weken met onze lunches en diners naar de klanten, nu komen ze weer bij ons. En dat is hartstikke fijn. Iets van take away en bezorgen zal er wel overblijven. Maar natuurlijk zijn we heel graag vooral bezig hier in de zaak en op ons terras tegenover de Witte Kerk.” 

Team bij elkaar houden

Bedrijfsleider Bianca Deken is heel blij dat ze haar team van 35 medewerkers zo goed als intact heeft kunnen houden. Sommige bedrijven zijn wel medewerkers kwijtgeraakt aan bijvoorbeeld de prik- en vaccinatiestraten van de GGD. “Maar we hebben echt alles gedaan om onze medewerkers aan de gang te houden,” zegt Bianca, die enorm uitkijkt naar een mooie lente en zomer.

Hechte band ontstaan

In de zaak zijn ze heel strikt met de nog overeind gebleven maatregelen, zoals mondkapjes. Zelfs voor de foto doen ze die niet af als ze even poseren achter de bar. Later zullen ze terugkijken naar de foto: ‘Wat was er toen toch aan de hand?' 

In de zaak was het woensdagmiddag meteen al heel gezellig en dat leek overal in Heiloo het beeld. "Nu maar hopen dat drie lockdowns scheepsrecht was. We hebben er ook wel iets van geleerd, namelijk dat je elkaar nodig hebt. En dat het goed is om met elkaar mee te leven, als bedrijf en als mens. De band is gewoon hechter geworden en dat is heel veel waard.”