Teamleider Ana Solbes en directeur Rob Feenstra zijn klaar voor de nieuwe havo.
Teamleider Ana Solbes en directeur Rob Feenstra zijn klaar voor de nieuwe havo. (Foto: Piet Blankendaal)

Kennemer College mavo wordt mavo-havo

HEEMSKERK - Het Kennemer College mavo aan de Plesmanweg te Heemskerk, inmiddels al zo’n twintig jaar een vaste waarde in de regio, gaat haar onderwijsaanbod uitbreiden met een havo-afdeling. Het zal de voorbijgangers niet zijn ontgaan, want op de gevel van het paarse gebouw prijkt sinds kort een enorme banner met de tekst: 'Jij komt toch ook naar onze havo?'

Nieuwe havo met praktisch karakter

Rob Feenstra, directeur, en Ana Solbes, teamleider onderbouw, leggen uit waarom de regio behoefte heeft aan een havo aan de Plesmanweg. “Allereerst reageren wij hiermee op een vraag en een behoefte die al langer leeft en uiteindelijk komt van onze eigen leerlingen. Door het persoonlijke en praktische karakter van onze mavo - wij werken vanuit gepersonaliseerd leren - zijn onze leerlingen gebaat bij een vervolgopleiding op dezelfde gronden. Bovendien is het fijn om dat dan in hetzelfde gebouw te doen als waar je op de mavo hebt gezeten.”

Wie zijn die leerlingen dan? Ana Solbes antwoordt: “Onze leerlingen zijn jonge mensen die niet alleen maar 32 uur in de schoolbanken willen zitten. Ze willen graag praktisch aan de slag, maar wél vanuit de cognitieve vaardigheden van de mavo of van de havo. Dus leerlingen die binnenkomen met een mavo-advies, een havo-advies, of een combinatie van beide.”

Elke leerling heeft zijn of haar eigen coach die ondersteuning en begeleiding biedt bij het leerproces: “Elke twee weken wordt een coachmoment afgesproken waarop de voortgang wordt besproken en leerdoelen worden geformuleerd”, legt Ana Solbes uit, “zodat je als leerling scherp wordt gehouden op je eigen leerproces en de lijntjes kort zijn. Waar heb je extra ondersteuning nodig? Of: waar heb je extra uitdaging nodig omdat het vak te makkelijk voor je is? Kun je uit de voeten met je leerdoelen of moeten die worden bijgesteld? Waar liggen jouw ambities eigenlijk?”
Rob Feenstra vult aan: “We bieden onze leerlingen een programma dat uitdagend is en naast de theorielessen vol zit met talentontwikkeling. Er zijn daadwerkelijk ‘belevingslessen’ (de leerlingen krijgen vanaf de brugklas 8 praktische modules, variërend van design tot techniek tot horeca), maar er is ook veel ruimte in het rooster voor innovatieve ontwikkelingen, zoals bijv. drone vliegen of laserprinten in het Techlab.”
Ana Solbes is enthousiast over het programma: “Onze leerlingen komen er dus gaandeweg achter waar hun interesses liggen en of hun skills daarbij aansluiten. Naast de reguliere klassen kunnen zij kunnen er ook voor kiezen om te starten in de Techmavo of de Techhavo en al in de brugklas bezig te zijn met (moderne) techniek en design. Of ze gaan voor de sportklas, waarin hun sportieve kant wordt uitgediept. Zo kiezen de leerlingen de leerroute die bij ze past op basis van hun persoonlijke interesses en vaardigheden, en wij zorgen ervoor dat deze worden benut en uitgebreid!” De uitbreiding met een volwaardige havo-afdeling in het schooljaar 2022-23 aan de Plesmanweg zorgt voor een stevige aanvulling op het havo-onderwijs in de regio. Het programma in de bovenbouw havo (klas 4 in 2024) zal ook gedragen worden door het praktische karakter: "We zullen daar het lesprogramma voor aanvullen met o.a. stageperiodes en zinvolle opdrachten in samenwerking met het regionale bedrijfsleven”, zegt Rob Feenstra, "zodat onze leerlingen alvast kennis kunnen maken met hun vervolgstappen in het MBO en HBO, en tevens een goed beeld opdoen van hun toekomstige beroep. We zijn er klaar voor!”