Team Uitgeest Nr 1 in KWF Hall of Fame
Team Uitgeest Nr 1 in KWF Hall of Fame (Foto: Aangeleverd)

Na één dag in de KWF Hall of Fame

UITGEEST - Vanaf het moment dat team Uitgeest op de KWF-actiepagina staat, liepen de donaties als een speer en stonden ze in no time op nr. 1 in de Wall of Fame. Het is dan ook een groot team dat meedoet met de TCS Amsterdam Marathon 16 oktober, met allemaal een eigen reden en doel om mee te doen. Maar de grootste reden voor het team zijn de twee kinderen die ze kennen: Jinte en Tijn, die allebei kanker kregen.

Kinderen blijven soms levenslang onder controle

Kitty Wubbels, een van de teamleden, kent beide kinderen, net als de meeste deelnemers uit het team. “Het is allemaal zo dichtbij. Jinte is de dochter van onze vriendin, haar vader Justin een van onze teamleden. Zij kreeg de diagnose niertumor en werd daar in oktober vorig jaar aan geopereerd. Een paar maanden daarna hoorden we dat mijn neefje Tijn een hersentumor diagnose had. Er volgt voor beide kinderen een zwaar traject met een operatie en chemo's. Tijn heeft daarnaast nog zes weken bestralingen gehad in Groningen.”

Oneindig proces

Kitty laat weten dat je na de diagnose kanker belandt in een oneindig proces. “Natuurlijk ben je op een gegeven moment klaar, zoals Jinte nu. Tijn is voorlopig nog onder behandeling. De operatie is geweest, de behandelingen zijn achter de rug. De kinderen blijven lang, soms levenslang, onder controle.” Hoewel Jinte niet meer telkens naar het ziekenhuis op en neer hoeft, is het nu zaak de draad weer op te pakken. De angst los te laten, het gebeurde verwerken en weer vertrouwen proberen te krijgen in een toekomst. Dit wordt vaak enorm onderschat.

Volledig machteloos

Tijdens dit proces waren vriendinnen en vrienden zeer betrokken. Ze waren gemotiveerd, wilden iets voor de kinderen doen. “En niet alleen voor hen, als je zoiets meemaakt, wil je voor alle kinderen met kanker iets doen. Want wat je ziet in het Maxima Ziekenhuis is vreselijk, je gunt het niemand. Als dit kinderen treft, voel je je als volwassenen volledig machteloos. Je wilt wel, maar kan niets van ze overnemen.” Daarom is ze blij dat het sponsorgeld dat opgehaald wordt, volledig ingezet wordt voor onderzoek tegen kanker.

Wat altijd zo vanzelfsprekend is, naar kinderfeestjes, naar school gaan, valt voor een groot deel weg. Regelmatig zijn de kinderen te ziek door de chemo om ergens naartoe te gaan.

Betrokken scholen

Fantastisch vindt Kitty daarom de betrokkenheid van de scholen van de kinderen: Molenhoek en Binnenmeer. Leerkrachten die langskomen en de mogelijkheid die ze geboden hebben voor een inlogsysteem thuis, zodat de kinderen thuis toch bij de lessen konden zijn. Ze deden er alles aan om de kinderen te blijven betrekken. “Soms waren ze zo ziek dat zelfs dat niet ging. Maar er waren ook periodes tussendoor dat het wel lukte en ze toch naar school gingen.”

Streefbedrag 25.000 euro

Toen Team Uitgeest startte met de uitdaging om gesponsord voor het KWF te lopen, vroegen ze zich af of ze het streefbedrag van 500 euro per persoon wel zouden halen. Maar voor ze het wisten was dit bedrag al binnen. Op dit moment is het doel 25.000 euro, waarvan ze al 18.424 binen hebben. “We schroeven het bedrag steeds weer omhoog, net als onze doelen. En bij zoiets merk je dat Uitgeest klein is, iedereen wil graag wat voor de kinderen doen. En dan gaat het hard.”

Doneren kan nog steeds, kijk daarvoor op de site https://acties.kwf.nl/fundraisers/TeamUitgeest