Gonny Van Wees-Kenter bij een van haar werken in de Cultuurkoepel.
Gonny Van Wees-Kenter bij een van haar werken in de Cultuurkoepel. (Foto: Ed Bausch)

Vrolijke zomerse dagen in alle uithoeken

HEILOO - Het leek vorig weekend wel of alles speciaal was georganiseerd om wethouder Antoine Tromp welkom te heten. Niet snel zal een nieuwe wethouder zo’n gelegenheid hebben gehad om ‘iedereen’ meteen te ontmoeten. Nou ja, iedereen in het culturele veld. Maar dat was afgelopen weekend dan ook wel iedereen. Want hoe leuk was het niet vorig weekend, met de eerste editie van het Veld-festival en de allergrootste Kunstparade ooit. En alles onder een stralend blauwe hemel, het buitje van zaterdagmiddag daargelaten. Vrolijk zomeren in alle uithoeken van Heiloo, dat was het voor iedereen.

door Ed Bausch

Kunstparade met eerste editie Veld-festival

Geen Ypestock, wel de Popschoolband

Het ‘Veld-festival’ was er ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Muziek- en Dansschool. Maar het Veld, waar de school aan is gelegen, zag eruit alsof er altijd zo’n leuke seizoensafsluiting was geweest. Onder supervisie van Claudia Canetoli was het terrein geweldig ingericht met een heus openluchttheater voor de Theaterbende en de dans- en musicalleerlingen, met mooie tenten voor de musici, met een serieus podium voor de popmuziek, waar de Popschoolband iedereen verraste met overtuigende, hechte rock.

‘Als macht moet overheersen wordt alles donker’

Een Ypestock-festival lijkt dan niet meer mogelijk in Heiloo, hier bleek wel hoe leuk het is om met elkaar in zomerse sfeer naar rockmuziek te staan luisteren. Er was van alles te eten en drinken en vooral was er een hele goede, blije sfeer. Voor alle tentjes met noten uit werkelijk alle instrumenten die je kunt bedenken was er flinke belangstelling. Directeur Pauline Folkerts: “De gemeente heeft ons enorm geholpen door het park mooi te maken voor dit weekend en van alle docenten hoorde ik zoveel leuke reacties.”

Kunstparade steeds populairder

De zaal van de Muziek- en Dansschool was als expositieruimte toegevoegd aan de Kunstparade, dat was welkom gezien het aantal inschrijvingen na twee jaar geen Kunstparade. Het grote gedruis voor de Parade was natuurlijk in de grotere locaties. Meer verder weg gelegen ateliers trekken dan meer echt gerichte kijkers of luisteraars, want er was her en der ook muziek. In het Kunstparadebestuur bekleedt Mi-lou Beugeling de positie van coördinator. Bij haar eigen stand in de Cultuurkoepel was het vele werk van de afgelopen dagen haar zondag aan te zien, maar ze kan terugkijken op een geslaagde terugkeer van wat nu het grootste culturele evenement van Heiloo is geworden.

Licht nodig tegen macht

In diezelfde koepel was het Gonny van Wees-Kenter die echt iets met het Parade-thema ‘Licht’ had gedaan. ‘Als macht moet overheersen wordt alles donker’. Dat stond er onder meer te lezen op een vel als een kunstwerk op zich. Bij de Heiloose Van Wees-Kenter, met Martin Spierings een van de locatie-coördinatoren, gaat het altijd al om gebruik van allerlei materiaal, maar ze had voor deze Parade werkelijk alles uit de kast gehaald om tot heel eigen, oogstrelend betekenisvol werk te komen. Om Licht te plaatsen tegenover dreigend donker. 

Inspirerend

Licht, hoop, plezier, verwachting: bezoekers, kunstenaars en niet te vergeten de organisatoren brachten het samen tijdens drie dagen waarin Heiloo al haar mogelijkheden toonde. Voor wethouder Tromp zal dit weekend vast een inspirerend uitgangspunt zijn om de komende vier jaar zijn portefeuilles, waaronder ook het Sociaal Domein, te laten gloriëren. Eén voor allen, allen voor één, zo was Heiloo vorig weekend.