Gedicht 'De spiegel van mijn hart', door Jacqueline Bos.
Gedicht 'De spiegel van mijn hart', door Jacqueline Bos. (Foto: Jacqueline Bos)

'Mijn tweede gedichtenbundel is persoonlijker dan ooit'

ENKHUIZEN - Schrijfster Jacqueline Bos lanceert haar tweede gedichtenbundel met de naam 'Spiegel van mijn hart'. De geboren Enkhuizer ontwikkelde op jonge leeftijd een talent voor schrijven, wat ze heeft overgenomen van haar fantasierijke vader. Deze passie wist ze om te zetten in verhalen, liedjes en later gedichten. Haar tweede gedichtenbundel behandelt onder meer het verlies van dierbaren, het verdriet van onmacht en de komst van nieuw leven. 'Spiegel van mijn hart' is vanaf vrijdag 28 januari beschikbaar. Jacqueline Bos vertelt graag meer over hoe haar tweede gedichtenbundel tot stand is gekomen.

Door: Jordy Gomes

'Dit is meer dan een verzameling rijmelarij, het is een verhaal'

Nadat haar eerste gedichtenbundel, 'Woorden, gebeiteld in mijn ziel', in 2021 verscheen wist Jacqueline dat ze nog meer van haar levenservaringen onder woorden wilde brengen. Het grootste verschil tussen beide gedichtenbundels is dat 'Spiegel in mijn hart' geschikter is voor een groter publiek. "Het is enerzijds persoonlijker dan ooit en de omschreven situaties zijn voor meer mensen herkenbaar." Jacqueline koos voor thema's zoals rouw, verlies, dood, leven en de liefde. "Dit zijn de belangrijkste elementen in het leven, het maakt ons tot wie we zijn als individueel persoon. Zonder dood is er geen leven. Al deze emoties laten ons groeien en maken ons sterker."

Inspiratiebron

Alles wat er gebeurt in haar leven probeert Jacqueline te gebruiken als inspiratiebron voor haar gedichten. Ze vertelt: "Een paar jaar geleden ben ik mijn ouders kort naar elkaar verloren. Mijn wereld stortte in. Voor mijn gevoel was ik ineens een weeskind, ondanks dat ik allang getrouwd ben en volwassen kinderen heb. Het leek alsof mijn basis, het fundament van mijn bestaan, onder me weggeslagen was. Uit deze vervreemde emoties heb ik veel inspiratie gehaald. Daarnaast ben ik door corona dierbaren verloren. Soms ben je zo blij dat je iemand in je leven hebt gehad dat je niet stilstaat bij de vraag: 'Waarom zat deze persoon in mijn leven?' Het gedicht ‘Lach’ is voor een lieve vriend, een beer van een vent, met armen waar de wereld in paste. Ik sluit dat gedicht af met ‘Ik hoop dat ik verdien, dat ik jouw hart heb mogen zien’. Wat mij betreft mogen mensen wat meer nadenken over wie en wat ze allemaal hebben in het leven, in plaats van altijd te kijken naar wat ze niet hebben."

'De Indië-veteranen zitten in mijn hart'

Jacqueline vertelt waarom het werk in de ouderenzorg, specifiek met de Indië-veteranen, ook diende als groot inspiratiebron. "De Indië-veteranen zitten in mijn hart. Dit komt mede omdat mijn vader er zelf ook één was. Het is een vaak vergeten, stille groep mensen die langzaam uitsterft. Het is niet makkelijk om te gaan met deze trauma’s. In de zorgopleidingen wordt er te weinig aandacht aan geschonken en dat vind ik jammer. Voor mijn gevoel had ik altijd een klik met deze veteranen, evenals met hun partners, want ook die hadden het niet altijd makkelijk. Neem het gedicht ‘Vrede’: het verhaal van een echtpaar waarvan de man, zoals zovelen, niet sprak over zijn tijd in Indië. Zijn vrouw probeert hem te begrijpen, maar tevergeefs. Na zijn overlijden gaat zij op zoek naar de antwoorden die ze nooit van hem kreeg. Maar wat ze vindt, maakt haar alleen maar verdrietig, net als hemzelf al die jaren. Het einde van dit gedicht luidt als volgt: ‘Ze zoekt niet langer naar de vrede, en van vrijheid spreekt ze niet, want haar eenzaam oude hart is vol van zijn verdriet’. Dat zegt toch alles." 

Persoonlijke favorieten

De vraag naar Jacquelines' persoonlijke favorieten kon niet ontbreken, zowel van haar eigen werk als daarbuiten. "Wat ik beschouw als favoriet verandert mee met mijn stemming. Als ik er dan één moet noemen is het deze: ‘Ik zit mij voor het vensterglas onnoemelijk te vervelen. Ik wou dat ik twee hondjes was, dan kon ik samen spelen’. Het is geschreven door Michiel van de Plas, maar toegeschreven aan Godfried Bomans, die dit overigens nooit toegegeven heeft. Van mijn eigen werk is momenteel 'De schilder' favoriet. Geschreven na de dood van een Indië-veteraan. Een dienstmaat van mijn vader die hobbyschilder was, vandaar het thema." Jacqueline sluit af met een mooi advies voor ieder die zijn gevoelens wil uiten door middel van schrijven. "Schrijven kan ontzettend helend zijn. Daarnaast kan het anderen inzicht geven in je hart en alles wat je bezighoudt. Het is soms lastig om uit te spreken wat je voelt of bedoelt. Schrijven kan hierop het antwoord zijn." 'Spiegel van mijn hart' is vanaf 28 januari verkrijgbaar. Kijk voor meer informatie over het boek op www.jacquelinebos.auteursblog.nl.

Lezersactie: doe mee!

Zelf ook gek van gedichten? Maak dan kans op een eigen, persoonlijk geschreven gedicht van Jacqueline Bos. Zend een mooi stukje in en omschrijf welk verhaal uit jouw leven getransformeerd moet worden naar gedichtvorm. Jacqueline kiest dan zelf een gelukkige winnaar uit. Stuur je verhaal naar jacqyb@gmail.com en maak kans op een mooi gedicht!

Afbeelding