1e dag enveloppe.
1e dag enveloppe. (Foto: Corry Blok-Plas)

Terugblik: Schaatstocht Enkhuizen - Stavoren

Vervolg voorpagina.


Piet kon er achteraf ook wel om lachen; zijn optreden als verkeersregelaar, de gekke telefoontjes die hij ontving. Zo vroeg er op zondag een vrouw, hoe ze terug moest komen uit Stavoren. "Neem de veerboot maar'', zei Piet. Een ander vroeg telefonisch of de baan wel werd gedweild. Ondanks alle chaos en tegenslagen is het voor velen een gedenkwaardige tocht geworden.

Mooie herinnering

In mei heeft het bestuur van de ijsclub het er nog druk mee. Duizenden herinneringsmedailles moeten worden ingepakt en verzonden aan de legale inschrijvers. Het hele bestuur, inclusief de vrouwen, wordt hiervoor ingezet. Verder wordt dat jaar de 48st Enkhuizer 'eerstedag-envelopppe' over de tocht uitgegeven en in december wordt er een expositie gehouden over de tochten Enkhuizen – Stavoren van 1929, 1963 en 1996. Deze expositie wordt geopend door Ard Schenk.

Winterkoorts

Piet Klouwers, de actieve voorzitter van de ijsclub Enkhuizen, is in januari 1999 plotseling overleden. Het plakboek dat zijn vrouw, Jet Klouwers, maakte heeft als bron gediend voor dit verhaal. Bezoek voor meer winterherinneringen de tentoonstelling Winterkoorts in het Zuiderzeemuseum (beschikbaar tot half maart 2022).