Kledingruilen in Hoorn. Rechts op de foto Marije van Haarlem, Klimaatburgemeester van Hoorn.
Kledingruilen in Hoorn. Rechts op de foto Marije van Haarlem, Klimaatburgemeester van Hoorn. (Foto: aangeleverd)

Kledingruilen in Hoorn voor het klimaat

Algemeen

HOORN - Tijdens de Nationale Klimaatweek - van 31 oktober tot en met 6 november - organiseert de Klimaatburgemeester van Hoorn een kledingruil. Iedereen kan met het deelnemen van een kledingruil bijdragen aan een beter klimaat. “We hebben allemaal zo veel mooie kleding in de kast hangen dat nooit wordt gebruikt”, stelt Marije van Haarlem, dit jaar Klimaatburgemeester van Hoorn. “Hoe leuk zou het zijn als je iemand anders daar blij mee kunt maken en je daarbij een steentje bijdraagt aan een beter klimaat?” De kledingruil vindt zondag 6 november plaats bij Yogastudio Sacha op de Gravenstraat in Hoorn. Van 12.00 tot 14.00 uur is iedereen van harte welkom!

Iemand blij maken met jouw kleding én bijdragen aan beter klimaat

Een Klimaatburgemeester is een inspiratiebron voor de buurt, de vereniging of je collega’s. Klimaatburgemeesters zetten zich in voor een beter klimaat. Het zijn voorbeelden in hun gemeente en inspireren anderen om bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer te energie besparen. 

Missie

Marije: “Hoorn wil klimaatneutraal zijn in 2040 en als burger probeer ik al jaren om duurzaamheid op de kaart zetten in onze stad. Mijn missie als duurzame gids en klimaatburgemeester is om te laten zien dat je als individu met elke keuze zelf verandering in beweging kan zetten en impact maakt.”

Laagdrempelig

Hoe kan een kledingruil nou precies bijdragen aan een beter klimaat? Marije vindt het een mooie, laagdrempelige manier om duurzaam met kleding om te gaan. Immers, wie geen nieuw kledingstuk koopt, draagt er aan bij dat minder CO2 wordt uitgestoten bij de productie. Bovendien worden minder grondstoffen, water en energie verspild. Een spijkerbroek heeft bijvoorbeeld al tienduizend liter water nodig om geproduceerd te worden.

Afval

Het grootste probleem zit echter bij het afval: momenteel belandt in Nederland alleen al jaarlijks 140 miljoen kilo kleding op de afvalhoop. De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks 40 kledingstukken per jaar weg, en koopt er 42 nieuwe voor terug. 

Klimaatneutraal Hoorn

Marije: “Door het uitwisselen van tweedehandskleding maken we samen optimaal gebruik van onze spullen. In Hoorn is nog meer dan genoeg te bereiken op het vlak van duurzaamheid. Zeker met het oog op een klimaatneutraal Hoorn, een doelstelling van de gemeente, zijn alle initiatieven welkom.”

Portemonnee

Een kledingruil is niet alleen een goed middel om je eigen kleding nog een tweede leven te geven, maar ook een kans om zelf iets te vinden waar jij zelf nog iets aan hebt. “Wat als je een nette blouse voor een sollicitatiegesprek nodig hebt, en deze eigenlijk maar eenmalig gebruikt? Door deze tweedehands aan te schaffen, scheelt dat in je portemonnee, en kan iemand anders deze blouse weer hergebruiken.”

Aanmelden

Deelnemers ontvangen deze middag een taartje en koffie. Aanmelden kan via e-mail: deduurzamegids@gmail.com . Of stuur een bericht naar het Instagram-account @DeDuurzameGids .