Zaterdag 22 oktober staat een lezing over de inname van Den Briel op het programma.
Zaterdag 22 oktober staat een lezing over de inname van Den Briel op het programma. (Foto: aangeleverd)

Lezingen over 'De geboorte van Nederland'

HOORN - Vereniging Oud Hoorn organiseert in het najaar lezingen over de onafhankelijkheidsstrijd in het jaar 1572. De lezingen vinden plaats op de zaterdag om 14.00 uur en worden gehouden in het Foreestenhuis, Grote Oost 43 in Hoorn.

Het jaar 1572 was het begin van het ontstaan van Nederland als natie en een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog. In dat jaar kwamen vele Hollandse steden in opstand tegen de Spaanse overheersers. Den Briel, maar ook Enkhuizen en Hoorn verklaarden zich voor de prins. De reactie van de Spanjaarden was heftig. Tijdens een veldtocht onder leiding Don Frederik, de zoon van Alva werden Mechelen, Zutphen en Naarden uitgemoord, waarna het beleg van Haarlem volgde. Na een afmattende belegering gaf de stad zich over. Een jaar later keerde het tij bij de ontzetting van Alkmaar en de overwinning van de Geuzen in de Slag op de Zuiderzee in 1573. 

Zaterdag 22 oktober is de lezing ‘De Inname van Den Briel’ door Roel Slachmuylders. De Inname van Den Briel vond plaats op 1 april 1572 en was een van de bekendste gebeurtenissen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Roel Slachmuylders is assistent conservator van het Historisch Museum Brielle en schrijver van onder andere het boek ‘Stormachtig april 1572’.

Zaterdag 19 november houdt Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, een lezing over het beleg van Haarlem.


Reserveren kan via lezingen@oudhoorn.nl . De reservering wordt definitief door betalen van de entreeprijs op NL86 INGB 0002 1448 88, t.n.v. Vereniging Oud Hoorn o.v.v. één keer lezing datum en/of onderwerp. De toegangsprijs is vijf euro voor leden van Oud Hoorn en 6,50 euro voor niet-leden.