Neem deel aan de cursus Kunst & Cultuur.
Neem deel aan de cursus Kunst & Cultuur. (Foto: aangeleverd)

Kunst & Cultuurcursus

ENKHUIZEN/HOORN - Instituut Dante biedt in Buurthuis IJsselzand in Enkhuizen en de Huesmolen in Hoorn weer de breedst opgezette cursus Kunst en Cultuur van Nederland. Deze alom geprezen cursus is een 12 weken durende ontdekkingsreis langs de belangrijkste Europese cultuuruitingen in de tweede helft van de negentiende eeuw. De cursus is ook online te volgen.

Meer dan enkel kunstgeschiedenis biedt de cursus ook muziek, filosofie, geschiedenis, architectuur, literatuur en mode. Naast de ruzie tussen Gauguin en Van Gogh (en natuurlijk hun werk) komt de bouw van de Eiffeltoren en het Vrijheidsbeeld voorbij. Rusland wordt behandeld met onder meer de schilder Ilja Repin, de componist Tsjaikovski, de schrijver Tolstoj en de dansmeester Petipa. Bestaat er een unieke Russische cultuur? Die vraag werd toen al gesteld. Louis Pasteur, Alma-Tadema, Emile Zola en een landbouwcrisis komen in de cursus voorbij. Ook minder fraaie zaken worden belicht, zoals het antisemitisme van Richard Wagner en Edgar Degas, de race om koloniën én het tentoonstellen van 'primitieve' mensen. De cursus wordt gegeven door drs. Harry Velema, een gedreven en zeer veelzijdig docent met een lange ervaring. 

Informatie

In het voorjaar wordt de cursus afgesloten met een rondreis langs culturele hoogtepunten in Elzas-Lotharingen, Bourgondië en de Champagne. Aan deze reis kunnen ook niet cursisten deelnemen. De cursus start in Wijkcentrum De Huesmolen in Hoorn op woensdagavond 28 september (19:30 - 21:00 uur) en donderdagmorgen 29 september (10:00 - 12:00 uur). In Enkhuizen start de cursus in Buurthuis IJsselzand op vrijdagmorgen 30 september (9:45 - 11:45 uur.). Voor verdere informatie, aanmelding en/of een folder kun je telefonisch contact opnemen met 06- 53649695 of ga naar: www.instituutdante.nl.