De Martinus Cantorij.
De Martinus Cantorij. (Foto: aangeleverd)

Choral Evensong

ENKHUIZEN - De Martinus Cantorij is bezig met het instuderen van muziek voor een bezoek aan kathedraal van York 22 en 23 oktober. Ze zingen daar twee keer een Choral Evensong, de muziek in de eucharistie en een Choral Mattins (een gezongen morgengebed). Dat betekent veel muziek. Een deel daarvan zullen ze zingen in de Choral Evensong op 25 september in de Zuiderkerk. Aanvang om 17:00 uur. Dit keer wordt begonnen met een muziekstuk dat speciaal werd geschreven voor het huwelijk in 1947 van Elisabeth (de overleden koningin van Groot Brittannië) en Philip. De toegang is gratis, collecte bij de uitgang.

Martinus Cantorij in de Zuiderkerk

In elke Choral Evensong wordt de Lofzang van Maria (Magnificat) en de Lofzang van Simeon (Nunc Dimittis) gezongen. Maria zingt haar lofzang als ze hoort dat zij zwanger is en het leven mag geven aan Jezus. Simeon zingt zijn lofzang als hij in de tempel Christuskind ziet (Lukas 2: 22-35). Nu weet hij dat waar hij zo op heeft gehoopt werkelijkheid is geworden. Elke dag worden deze lofzangen gezongen, daarom is er veel muziek bij gemaakt vanaf de zestiende eeuw tot op de dag van vandaag. 


In de Choral Evensong van 25 september wordt gezongen op muziek van Herbert Sumsion (1899 –1995). Ook de gezongen responsies hebben steeds dezelfde tekst en ook daar is veel muziek voor geschreven. Ze behoren tot de moeilijkste delen om te zingen, omdat het steeds heel korte gezongen regels zijn. Op 25 september klinkt de toonzetting van overleden componist Richard Shephard.

Afbeelding