Voorkom onnodige kosten.
Voorkom onnodige kosten. (Foto: Pexels)

Lichtmetalen velgen onderhouden

Lichtmetalen velgen wil je natuurlijk graag mooi houden, maar door een stoeprandje mee te pikken kunnen ze al gauw beschadigd raken. De autoverhuurexperts van StressFreeCarRental.com hebben zes tips om lichtmetalen velgen goed te onderhouden. 

Hoe verleidelijk het ook is om de wielen snel schoon te maken met de hogedrukreiniger, doe het niet! Door de druk kunnen er deuken en scheurtjes ontstaan. Spoel de velgen eerst af met een emmer warm water om zo het ergste vuil te verwijderen. Gebruik een zachte spons om tussen de spaken te poetsen én hardnekkig vuil te verwijderen.

Bescherming

Door een beschermende waxlaag aan te brengen op de velgen, kan het remstof zich minder goed hechten aan het metaal en zijn de velgen makkelijker te reinigen. Gebruik wel altijd een pH-neutraal product. Je kunt ook velgbeschermers aanbrengen, maar dit is geen aanrader aangezien vuil zich hierachter kan ophopen.

Remblokken

Hoewel remblokken geen onderdeel uitmaken van de velg, komt er bij het remmen een hoop stof en vuil vrij. Het remstof kan zich aan het oppervlak van de velg hechten en roest vormen. Nieuwere remblokken genereren minder vuil en zijn bovendien een stuk veiliger.

Vuil

Ophopend vuil op de velgen kan roest veroorzaken. Maak er een gewoonte van om je velgen één keer per week te reinigen, zodat ze er altijd goed uitzien en je eventuele beschadigingen meteen ziet. Hierdoor kun je deze direct verhelpen. 

Stoepranden

Stoepranden zijn de grootste boosdoener als het gaat om beschadigingen. Voor je het weet neem je een stoeprandje mee en zit er een ongewenste kras of deuk in de velg. Helaas is dit niet echt te voorkomen, behalve door nog voorzichtiger te rijden en ervoor te zorgen dat je uit de buurt van stoepranden blijft.

Krassen

Als er een kras op de velgen zit, kun je dit verhelpen door het beschadigde gebied af te schuren en opnieuw te verven. Je kunt dit ook laten doen door een velgreparatiespecialist. Deze kan vaak zelfs de precieze verfkleur voor je mengen. Handig!