Leerlingen van de basisscholen in Medemblik worden bewust gemaakt van al het zwerfvuil op straat en in de natuur.
Leerlingen van de basisscholen in Medemblik worden bewust gemaakt van al het zwerfvuil op straat en in de natuur. (Foto: archief Rodi Media)

Medemblikse Schooldag van de duurzaamheid

MEDEMBLIK - De kick-off van de Medemblikse Schooldag van de duurzaamheid vindt vrijdag 23 september plaats. Een bijzonder doe-programma over duurzaamheid voor basisschoolleerlingen uit groep 4 tot en met 8. Acht basisscholen uit de gemeente doen mee. 

Tijdens het programma leren kinderen spelenderwijs wat duurzaamheid betekent en hoe zij zelf een positieve bijdrage kunnen leveren aan een leukere, eerlijkere en schonere wereld. Alle leerlingen kijken tijdens de kick-off naar de film ‘De 7 Wereldwensen van Sem&Saar’. In die film neemt weerman Reinier van den Berg de kinderen mee om vanuit de ruimte naar de aarde te kijken. Daarna starten alle leerlingen met de zwerfafval opruimactie, waarin ze gewapend met een prikstok de buurt rondom de school opruimen.

Naast de kick-off doorloopt elke school een eigen programma met verschillende activiteiten. Die worden in de week van 26 tot en met 30 september uitgevoerd. Ook staan er een workshop van de gemeentelijke riooldienst en gastlessen van waterschap HHNK en afvalgigant HVC op het programma. Nieuw dit jaar is het bezoek aan een mobiel planetarium voor een ruimtereis over duurzaamheid. Alle leerlingen mogen tijdens het programma nadenken over een duurzame wereldwens. Alle wensen worden door een jury beoordeeld, en de leukste inzending wordt door de organisatie vervuld.