FADOpelos2.
FADOpelos2. (Foto: aangeleverd)

FADOpelos2 in Cultura Plus

MEDEMBLIK - In Cultura, aan de Kleingouw in Andijk, klinkt zaterdag 24 september vanaf 20.15 uur Portugese fadomuziek van FADOpelos2 bij Cultura Plus.

In vogelvlucht een schets van de stormachtige ontwikkeling van FADOpelos2 tot dusver: in augustus winnen ze de tv-contest ‘We Want More' van SBS6, een bijzonder novum. Fado is geen standaardkost bij dergelijke commerciële programma's en deelname wordt dan ook beschouwd als een lucky shot. 

Kort daarna gaat de telefoon en volgt een uitnodiging om live te komen optreden bij de Portugese tv-hit ‘Dia De Cristina'. Als klap op de vuurpijl verschijnt in het programma een zeer enthousiaste Mariza ten tonele en treedt men gezamenlijk op voor een miljoenenpubliek. Ondertussen rinkelde de telefoon ook driftig bij het impresariaat en was een fraaie najaarstour een feit, maar is ook FADOpelos2 inmiddels ingehaald door de realiteit. Van capitulatie kan uiteraard geen sprake zijn en daarom steekt het duo haar creatieve krachten in andere positieve zaken, met de blik voorwaarts.

Inspiratiebronnen

Het duo bestaat uit zangeres Iris Feijen en gitarist Tiago Lageira en werd samengebracht door zangdocente Daisy Correia. De inspiratiebronnen van zangeres Iris zijn voornamelijk fadozangeressen als Amàlia Rodrigues en Mariza. Zij waren het die Iris op jonge leeftijd kennis lieten maken met de Portugese fado. "Dat is wat ik wil doen”, dacht Iris. De uit Portugal afkomstige gitarist Tiago laat zich onder meer inspireren door fadogitarist Carlos Paredes en jazzgitarist Leonardo Amuedo.


Entree: 10 euro, inclusief kopje koffie of thee. Reserveren kan op culturaplus2.0@gmail.com.