De Romulus vervoert passagiers bij het Stoommachinemuseum.
De Romulus vervoert passagiers bij het Stoommachinemuseum. (Foto: aangeleverd)

Steamfair in Stoommachinemuseum

MEDEMBLIK - Modelbouwers uit het hele land komen zaterdag 24 en zondag 25 september naar het Nederlands Stoommachinemuseum, aan de Oosterdijk, om hun stoommodellen, vaak exacte kopieën van originele stoommachines op schaal gebouwd, te demonstreren. Een feestje voor liefhebbers van miniaturen en alles wat met stoom te maken heeft.

Zowel in het museum als buiten op het museumterrein is een gevarieerd aanbod van stationaire machines, puffende stoomlocomotieven, rondrijdende stoomtrekkers en -walsen, een ketel in aanbouw, heteluchtmotoren, een stoomfiets en nog veel meer te zien. In het binnenwater achter het museum varen radiografisch bestuurbare (stoom)boten af en aan, een lust voor het oog.

Passagiersstoomtreintje Romulus rijdt met grote stoomwolken en gillende stoomfluit puffend over het spoor op het museumterrein. Stap aan boord voor een ritje heen en weer. Leuk voor jong en oud.

Vele bewegende en unieke stoommodellen uit de museumcollectie tonen in een audiovisuele show hoe de stoommachine halverwege de negentiende eeuw Nederland veroverde.

In het museum wordt het vuur in de ketel opgestookt en komen de robuuste stoommachines weer tot leven.

Kom ook naar de Steamfair. Meer informatie staat op: 

www.stoommachinemuseum.nl.