Burgemeester Monique Bonsen en kinderburgemeester Amber Beentjes
Burgemeester Monique Bonsen en kinderburgemeester Amber Beentjes (Foto: aangeleverd)

Koggenland schoner dankzij geslaagde World Cleanup Day

KOGGENLAND - Ondanks het minder fraaie weer, pakten veel inwoners, groepen en zelfs winkelbedrijven uit Koggenland tijdens de World Cleanup Day de zwerfafvalgrijper om zwerfafval te ruimen. Ook burgemeester Monique Bonsen en kinderburgemeester Amber Beentjes staken de handen uit de mouwen en raapten onder andere blikjes uit het gras. 

'Samenwerken aan een schonere gemeente

Burgermeester Bonsen gaf aan dat het doel van Cleanup Day bestaat uit: "Samen te werken aan een schone gemeente en uiteindelijk een schonere wereld." Natuurlijk kan kinderburgemeester Amber Beentjes zich hier helemaal in vinden, maar ze wil ook laten zien dat jongeren en kinderen hier zelf ook verantwoordelijkheid in hebben: “Door geen afval op de grond te gooien en als het er toch ligt, het op te ruimen dragen we allemaal bij aan een schoner milieu."

Initiatieven

“Vanuit de kinderraad met Amber Beentjes als kinderburgemeester, komen er steeds meer initiatieven om bij te dragen aan een schonere gemeente. Ook scholen zetten zich in toenemende mate in voor een schone omgeving, net zoals veel inwoners. Koggenland behoort al tot de schoonste gemeenten in Nederland, met maar liefst een 9,1 op de zwerfafvalindex. Maar uiteindelijk willen we naar een gemeente zonder zwerfafval. En hoewel opruimen belangrijk blijft, lost dit nooit alleen het zwerfafvalprobleem op. Er moet gewoon geen afval op de grond worden gegooid. 


Zo worden er nog steeds veel peuken en blikjes gevonden. In peuken zitten giftige stoffen die echt heel erg schadelijk zijn voor de planten, dieren en natuur. Filters bevatten ook nog eens microplastics. Daarom gaan we in oktober een speciale campagne voeren om bewustwording rondom de schadelijke effecten van peuken te creëren en daardoor dus het aantal peuken te verminderen."

'We zijn goed op weg'

"Helaas is het aantal blikjes, nadat er statiegeld op plastic flesjes is geïntroduceerd, met zo’n 20% toegenomen. Dat blikjes ook heel schadelijk zijn, kan ik niet genoeg benadrukken. Niet voor niets hebben we afgelopen voorjaar met alle omliggende gemeenten en de provincie Noord-Holland campagne gevoerd tegen blikjes. 


We zijn als gemeente echt op de goede weg en ik wil iedereen daar ook voor bedanken. Maar laten we er vooral naar streven om een gemeente zonder zwerfafval te worden. Samen met de kinderburgemeester geef ik daar natuurlijk graag het goede voorbeeld aan", licht burgemeester Monique Bonsen toe. 

Tegen zwerfafval

De kinderraad van Koggenland bestaat uit leerlingen uit groep 7 van basisscholen in Koggenland. Zij vertegenwoordigen alle kinderen uit Koggenland. Niet alleen leren zij over democratie en de gemeente, ze komen zelf ook met initiatieven voor participatie. Gemeente Koggenland voert een actief beleid tegen zwerfafval. Speciaal voor zwerfafvalrapers is er de campagne ‘Ik raap zwerfafval' met onder meer de facebookpagina www.facebook.com/ikraapzwerfafval/. Op deze pagina staan foto's, nieuwtjes, lees je nieuwsbrieven en wordt regelmatig een zwerfafvalraper in het zonnetje gezet.