Hert bezoekt maisveld.
Hert bezoekt maisveld. (Foto: Sonja Zwetsloot, Abbekerk)

Oekraïne een belangrijke leverancier van mais

De Europese Commissie schat de korrelmaisproductie in Oekraïne op 32 miljoen ton. Dat is bijna 25 procent minder dan vorig jaar en 5 procent onder het 5-jarig gemiddelde. Voor de Europese veevoerindustrie is Oekraïne een belangrijke leverancier van mais. 

De hectareopbrengsten van mais zijn bovengemiddeld, maar blijven 8 procent onder het niveau van vorig jaar. Belangrijker is dat het areaal met 17 procent is gedaald vergeleken met vorig jaar. Vergeleken met het 5-jarig gemiddelde is de teelt met 9 procent gekrompen naar 4,5 miljoen hectare.


In de noordelijke en oostelijke provincies is de teruggang van het gebied het grootst. Hoewel de hectare-opbrengsten in die regio's hoger uitvallen, daalt de productie wel. Poltavan is de provincie met de meeste mais, namelijk 529 duizend hectare. Dat is 18 procent minder ten opzichte van vorig jaar, de opbrengsten vallen wel hoger uit, dit resulteert waarschijnlijk in een oogst die 9 procent lager uitvalt dan vorig jaar.

Oorlog en voorraad

Door de oorlog staat de beschikbaarheid van maïs onder druk. Dit raakt met name de Nederlandse varkenshouderij en de pluimveesector. Maar ook de aanvoer van andere agri-grondstoffen uit het Zwarte Zee-gebied is ernstig verstoord geraakt. De havens in Oekraïne zijn grotendeels onbereikbaar. De export van maïs, tarwe en andere goederen raken hier door beperkt. 50 procent van de Nederlandse maïsimport komt uit dat land vandaan. De Nederlandse varkens- en pluimveesectoren zijn voor hun voer grotendeels op maïs uit Oekraïne aangewezen. Het veiligstellen van voertarwe is voor de Nederlandse voersector een minder grote zorg, toch zijn ook die prijzen gestegen richting een record, als gevolg van de krappe wereldwijde voorraden en slechte weersomstandigheden.