Afbeelding
(Foto: )

Producten van onze eigen bodem

Het 5xD in Duitsland, waar varkensvlees volledig afkomstig is uit Duitsland. Het Nés, élevés, abattus, découpés et transformés in Frankrijk, en de Beter voor-programma’s bij de Nederlandse Albert Heijn: het land van herkomst doet er tegenwoordig toe.

Land van herkomst doet ertoe

Vaderlandsliefde rukt in een snel tempo op in het vleesschap. In Nederland, maar ook in de landen om ons heen. Het zijn met name dierlijke producten waarbij de verwerkende industrie en winkels steeds meer nadruk leggen op het land van herkomst: vlees, zuivel, eieren. Duitsland kent zijn 5xD, Frankrijk heeft de labels Viandes de France, waarbij Nés, élevés, abattus, découpés et transformés en France (geboren, gehouden, geslacht, uitgesneden en verwerkt in Frankrijk) centraal staat. Het is een trend die al aantal jaren gaande is. Niet voor niets besloten de Nederlandse ondernemers achter broederij OptiBrut enkele jaren terug hun nieuwe broederij net over de grens te zetten: zo konden ze kuikens leveren voor 5xD-pluimveevleesconcepten.


In de varkensmarkt neemt 5xD momenteel een enorme vlucht, nu enkele grote Duitse supermarkten (Rewe, Aldi en Lidl) hebben aangekondigd enkel nog varkensvlees van volledig Duitse herkomst in de schappen te willen.

Geen gunstige ontwikkeling

Situatie Nederland

Ook in Nederland steekt Albert Heijn in op zijn Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma. Voor rundvlees is daar de doelstelling: toewerken naar 90 procent van de rundvleesproducten afkomstig van Nederlandse koeien, bij voorkeur van koeien met weidegang. Voor het kippenvlees onder hetzelfde label wil Albert Heijn in 2023 ook enkel nog kuikens betrekken van Nederlandse vleeskuikenhouders.


Voor Nederland-exportland is het niet per se een gunstige ontwikkeling. Nederland is de grootste vleesexporteur binnen de Europese Unie. Duitsland is met zijn 5xD met afstand de belangrijkste bestemming voor Nederlandse ‘agri en food’-producten: in 2021 goed voor een kwart van de export.