Wat weet jij?
Wat weet jij? (Foto: Aangeleverd)

Agrarische kinderopvang, een plek waar kinderen kunnen ontdekken

Een agrarische kinderopvang, een boerderij die kinderen van anderen opvangt. Hier kunnen kids ontdekken, spelen en ontspannen. Dit kan in grootte variƫren van gastouderschap tot opvang in groepen. Agrarische kinderdagverblijven en bso's zijn specialisten in buitenspelen en natuur voor kinderen. Kinderen vinden het leuk om dieren te aaien en te verzorgen, ze voelen zich door dieren begrepen en ze krijgen een verantwoordelijkheidsgevoel.

Steeds meer bedrijven zijn aangesloten bij branche organisatie VAK en werken met kwaliteitssystemen. Agrarische kinderopvangen onderscheiden zich, groen is hip, daarnaast beperken zij zich niet alleen tot de aller kleinsten, maar zijn zij ook beschikbaar voor buitenschoolse opvang (BSO). Zo kunnen alle kinderen genieten van de boerderij.

Natuur en dier dichtbij

Een agrarisch bedrijf biedt veel voor de kinderopvang. De aanwezige ruimte en de directe beleving van natuur en dier leveren een bijdrage aan een gezonde ontwikkeling van het kind. Om kinderopvang aan te bieden, moet een agrarisch ondernemer aan bepaalde wetten en regels voldoen die vallen onder de Wet Kinderopvang. Zo worden er veiligheidseisen gesteld, moet het bedrijf rekening houden met de Wetgeving Ruimtelijke Ordening en Milieu en zijn er regels betreffende CAO's, personeel- en pedagogisch beleid.