De archiefmedewerkers zoeken het overtollige materiaal uit.
De archiefmedewerkers zoeken het overtollige materiaal uit. (Foto: aangeleverd)

Wieringen, mijn groene eiland

WIERINGEN – Het was de bekende zanggroep de Bunzingers die de loftrompet zongen over Wieringen en deze zin als eerste regel gebruikten in één van hun liedjes. Een prachtig lied dat doet terugverlangen naar lang vervlogen tijden.

Echter, wat geweest is, is geweest en is verworden tot historie. Wat vandaag gebeurt is morgen geschiedenis. Maar geschiedenis moet bewaard blijven en geschiedenis moet worden vastgelegd. Wie was het ook weer die de profetische woorden sprak: “als je de geschiedenis niet kent, kun je geen plannen voor de toekomst maken en geen visie voor de langere termijn ontwikkelen”.

In 1989 werd de Historische Vereniging Wieringen officieel opgericht. Niemand kon op dat moment bevroeden dat de vereniging in 2022 bijna 1000 leden zou tellen. Een ongekend succes dat aantoont dat de Wieringers veel belangstelling voor hun geschiedenis hebben. Begonnen met enkele archiefkasten groeide het archief naar 30 kasten nu. Kasten boordevol historie, gerubriceerd per onderwerp en met behulp van de computer snel op te zoeken.

In principe worden geen historische zaken aangekocht. Alles wat zich in het archief bevindt is verkregen door schenkingen. In de loop van de jaren zijn honderden schenkingen ontvangen in de vorm van boeken, geschriften, kranten, foto’s, ansichtkaarten, etc.

Het overtollige materiaal zal op dinsdagmiddag 13 december 2022 voor een bescheiden prijs te koop worden aangeboden van 13.30 uur – 16.30 uur.

Voor verzamelaars en liefhebbers van de geschiedenis van Wieringen, de Zuiderzeewerken, beide wereldoorlogen en nog veel meer onderwerpen, een uitgelezen kans deze middag hun slag te slaan.

www.historischwieringen.nl


Henk Braad, lid archiefcommissie Historische Vereniging Wieringen