De gemeentebegroting voor 2023 werd aangenomen met 22 stemmen voor en 6 stemmen tegen.
De gemeentebegroting voor 2023 werd aangenomen met 22 stemmen voor en 6 stemmen tegen. (Foto: Pixabay)

Gemeenteraad stemt vóór begroting 2023

Algemeen

SCHAGEN – Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 8 november werd de gemeentebegroting voor 2023 aangenomen met een meerderheid van 22 stemmen voor en 6 stemmen tegen. VVD, GroenLinks en D66 stemden tegen het begrotingsvoorstel zoals hij nu op tafel ligt. Raadsleden uitten hun kritiek op de stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb) met 9% en de inkomensafhankelijke eigen bijdrage van de wet maatschappelijke ondersteuning (wmo).

Stijging ozb noodzakelijk voor sluitende begroting

Het college heeft de ambitie om te groeien met 300 tot 500 wooneenheden per jaar en om meer arbeidskrachten naar de gemeente te halen. De kosten van de wet maatschappelijke ondersteuning (wmo) en jeugdzorg blijven stijgen en daarvoor is een half miljoen meer nodig. Ook zijn er jaarlijks investeringen nodig van 168.000 euro voor het gemeentelijke ICT-systeem. De toeristenbelasting viel afgelopen jaar tegen wat tot een nadeel van 186.000 euro leidt. Tevens vragen de veranderingen in de energievoorziening voor een duurzame toekomst om investeringen. Het college gaat aan de slag om ambities uit het coalitieakkoord te realiseren.

Stijging ozb met 9%

GroenLinksraadslid Lambert Riteco hield een poëtisch betoog waarin hij benadrukte dat het vooral gaat om de burgers, de mensen, de omgeving, een mooi leven en solidariteit. De begroting reduceert dit alles tot getallen en bedragen, zo vindt Groenlinks, maar als het toch over geld moet gaan dan moet er meer naar de mensen die te weinig hebben om van te leven en een hoge energierekening hebben. Ook krijgen de sectoren cultuur, buurthuizen, verenigingen en sport volgens GroenLinks te weinig om hun energierekening te kunnen betalen waardoor minder mensen met elkaar in verbinding kunnen komen.

‘De begroting reduceert mensen tot getallen en bedragen’

VVD en D66 uitten kritiek op de stijging van de ozb met 9%. “U wentelt de financiële last af op een beperkte groep inwoners, namelijk huizenbezitters en ondernemers,” stelt Frans Jansen van D66. “Alsof zij geen last hebben van de stijgende kosten in deze maatschappij. Het is wat simpel om de belastingen dan maar te verhogen,” aldus Jansen.” D66 is van mening dat het college te grote ambities toont met de begroting en wil dat het college haar ambities bijstelt als er geen geld voor is. “300.000 bomen en struiken erbij. 500 nieuwe wooneenheden op jaarbasis erbij. In wat voor wereld leeft dit college?”. 

‘Het is wat simpel om de belastingen dan maar te verhogen’

VVD wil dat het college kritisch is op de uitgaven zodat belastingen tot het minimum beperkt kunnen worden. Daarbij ligt er volgens raadslid Angelique van Wijk-Ligthart een incomplete begroting omdat de posten niet zijn meenomen, risicoprojecten ontbreken, reserves ontbreken, indicatoren nietszeggend zijn en er is een tekort van 16,9 miljoen voor groot onderhoud en vervanging kapitaalgoederen in openbare ruimte. “De begroting is,” zo stelt Ligthart, “te mooi om waar te zijn.”

‘Stijging ozb betekent 30 euro op woz van 350.000’

Wethouder Cor Quint (Seniorenpartij) van onder andere zorg en maatschappelijke ondersteuning betreurt de verhoging van de ozb, maar vond deze nodig om de begroting sluitend te maken. “Onze uitgaven stijgen flink door de inflatie, de oorlog in Oekraïne en de stijgende kosten voor de materialen en energie stijgen de belastingen en leges met 9%,” zo stelt de wethouder. “Het college verhoogt de ozb-tarieven met 9% dat betekent een stijging van de lasten van 30 euro op een huis met een woz-waarde van 350.000 euro. Uiteraard hadden we dat niet gedaan. 9% is echt flink. Tegelijkertijd is deze stijging nodig om de begroting sluitend te maken.”

Inkomensafhankelijke wmo

Wens4U en SP waren tegen het inkomensafhankelijk worden van de eigen bijdrage voor de wmo. Volgens de partijen is dit onwettelijk. Merieke Bredewold (Wens4U) wil daar nadrukkelijk afstand van nemen en stelt dat de gemeente inmiddels de financiële ruimte heeft om op landelijk beleid te kunnen wachten. Wim Rijnders van de SP vindt het een hele opluchting dat de dreigende tekorten voor jeugdzorg en wmo voorlopig van de baan zijn, maar is faliekant tegen een inkomensafhankelijke bijdrage: “Hoewel wij het er in de kern mee eens zijn dat mensen die dat kunnen meebetalen aan de wmo voorzieningen, zijn wij mordicus tegen het overtreden van de wet. Immers, wettelijk is vastgelegd dat iedereen recht heeft ongeacht het inkomen.”

Meer weten over wat het college in 2023 wil bereiken? Kijk op www.tinyurl.com/begrotingschagen2023.