Schilderij van J. Turner uit 1818. Titel: Dordtse pakketboot uit Rotterdam wachtend op het keren van het tij.
Schilderij van J. Turner uit 1818. Titel: Dordtse pakketboot uit Rotterdam wachtend op het keren van het tij. (Foto: RKD (afb.nr. 1001162123)

Online kunstlezing over J. Turner

Algemeen

SCHAGEN - De KopGroep Bibliotheken biedt samen met Bureau Boeiend een online kunstlezing aan over de Britse kunstenaar J.M.W. Turner (1775-1851). Turner is vooral bekend van zijn prachtige schilderingen van nevelige landschappen in magisch licht. Wouter van Bureau Boeiend vertelt deze avond over het leven en oeuvre van de kunstenaar. De lezing is woensdag 23 november van 19:30 tot 21:30 uur via Zoom. Voor tickets ga naar www.tinyurl.com/lezingturner.

Turner werd in 1775 geboren in Londen. Zijn talent werd al snel duidelijk, zo was zijn vader er al vroeg van overtuigd dat hij schilder zou worden. Als veertienjarige kwam hij dan ook al bij de prestigieuze Royal Academy terecht, en werd een jaar later voorwaardelijk geaccepteerd als lid. Gedurende zijn opleiding aan de academie stelde hij verschillende aquarellen tentoon, tot hij met Fishermen at Sea (1796) zijn eerste landschap in olieverf liet zien. Het werk lanceerde zijn carrière als een schilder van maritieme schilderijen. In 1799 werd hij associate bij de Academy. Turner reisde door heel Europa: natuurlijk Nederland, maar ook kwam hij in het huidige België, in Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, en Italië, waar hij Venetië meerdere keren bezocht en in Rome erelid werd van de Academie van Sint Lucas.

Turner reisde ook door Nederland

Aan het begin van zijn carrière stond Turner nog stevig in de traditie van de Engelse landschapsschilderkunst. Al snel volgt financieel succes en dan volgen er artistieke experimenten, zowel in stijl als in materiaal. Vooral bekend van Turner zijn de latere werken, waarin er een wereld gehuld in nevelen wordt getoond, badend in een magisch licht. Het zijn deze werken die hem misschien wel dé schilder van het Engelse romantische landschap maken – maar eigenlijk veel meer dan dat.