Rataplan accepteert geen producten meer met bont.
Rataplan accepteert geen producten meer met bont. (Foto: Bont voor Dieren)

Rataplan weert bont uit winkels

Algemeen

SCHAGEN - Kringloopwinkels RataPlan, Reshare Store, Noppes en Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden hebben zich aangesloten bij de internationale Bontvrijlijst van Fur Free Retailer. In alle 59 filialen is geen tweedehands bont meer te koop. De organisaties steunen hiermee de strijd van stichting Bont voor Dieren voor een bontvrije wereld.

Sinds enkele maanden voert Bont voor Dieren actief campagne om ook tweedehands bont voorgoed uit het straatbeeld te krijgen. Nederland telt zo’n 1175 kringloopwinkels, waarvan een handvol organisaties al op de Bontvrijlijst staat. Ook tweedehands bont gaat te allen tijde gepaard met dierenleed. Kringlooporganisaties: ”Wij hebben een zero-waste beleid, maar bij bont speelt ethiek een grote rol. Verkoop je het, dan straal je uit dat bont een modieus en acceptabel product is. Door het te dragen, kan je een ander inspireren ook (nieuw) bont te kopen. Wij willen als organisaties niet bijdragen aan het in stand houden van de bontindustrie. Het was daarom een logische stap om ons aan te sluiten bij Fur Free Retailer.” De BKN, waar de organisaties bij zijn aangesloten, beaamt hun toetreding en hoopt dat meer leden dit voorbeeld zullen volgen.

Dieronvriendelijk

Ook tweedehands bont gaat te allen tijde gepaard met dierenleed. Bontdieren die tientallen jaren geleden zijn gefokt en gedood voor hun vacht hebben ook een ‘leven’ in kleine kooitjes gekend. Zij hebben nooit natuurlijk gedrag kunnen vertonen en van medische voorzieningen was niet tot nauwelijks sprake. Al deze dieren zijn uiteindelijk na een verschrikkelijk leven vergast, doodgeslagen of geëlektrocuteerd.

‘We hebben een zero-waste beleid’

Kringlooporganisaties RataPlan, Reshare Store, Noppes en Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden: ”Wij hebben een zero-waste beleid, maar bij bont speelt ethiek een grote rol. Verkoop je het, dan straal je uit dat bont een modieus en acceptabel product is. Door het te dragen, kan je een ander inspireren ook (nieuw) bont te kopen. Wij willen als organisaties niet bijdragen aan het in stand houden van de bontindustrie. Het was daarom een logische stap om ons aan te sluiten bij Fur Free Retailer.”  De BKN, waar de organisaties bij zijn aangesloten, beaamt hun toetreding en hoopt dat meer leden dit voorbeeld zullen volgen.

Inleverpunten bont

Bont inleveren kan altijd. Wat bruikbaar is zet Bont voor Dieren in voor educatieve doeleinden, zoals op scholen. Opsturen kan naar: Panamalaan 110, 1019 AZ Amsterdam.