De massieve betonnen bank is natuurlijk niet zo maar te tillen.
De massieve betonnen bank is natuurlijk niet zo maar te tillen. (Foto: Aangeleverd)

“Samen waardevolle momenten creëren is echt ons motto"

Vervolg van de voorpagina

"Ons gebouw wordt wel eens ‘klein Soestdijk' genoemd, dus dat moest op de voorkant. Ook heette het pand eerst Zuiderzon. Daarom wilden we ook de zon op de bank hebben”, vertelt Kohnhorst. De zes woongroepen van het Max Plazier Huis zijn allemaal vernoemd naar bloemen. "De iris, narcis, lely, tulp, dahlia en krokus. Diestaan er ook allemaal op.” Op de achterkant is het logo van het Max Plazier Huis te zien.

Kale bank

De stichting maakte een tekening van het ontwerp. Aan de hand daarvan werden de kleuren bepaald. Alle steentjes zijn geleverd bij de kale bank. Bewoners konden het afgelopen jaar op maandag, woensdag en vrijdagochtend aan de slag met mozaïek. In het begin kwamen daar vooral veel dames op af, vertelt Kohnhorst, maar later ontdekten ook de mannen hoe plezierig het handwerk was. “De bewoners hielpen overal bij mij. De steentjes van de matten halen, het knippen van de steentjes en natuurlijk het plaatsen ervan. We zijn bijna een jaar bezig geweest met het hele maakproces. De onderkant van de bank was vrij makkelijk, dat konden de bewoners zittend doen. Het laatste stuk, aan de bovenkant, is vooral door vrijwilligers opgepakt, omdat het moeilijker bereikbaar is.” 

Op 2 juli wordt het eindresultaat onthuld tijdens de familiedag in het Max Plazierhuis. Kohnhorst kijkt trots terug op het proces. “Samen waardevolle momenten creëren is echt ons motto. We hebben dit samen met de bewoners gedaan, en straks kan iedereen van het resultaat genieten.”

Ook de kernspreuk kreeg een plek op de bank.