Geen vrolijke Frans, maar wel een hele mooie 'kop'.
Geen vrolijke Frans, maar wel een hele mooie 'kop'. (Foto: Jeroen Muller)

World Living Statue Festival naar centrum Alkmaar

Algemeen

ALKMAAR – Spectaculair en levensecht. ‘s Werelds beste menselijke standbeelden komen naar het centrum van Alkmaar tijdens het World Living Statue Festival op 14, 15 en 16 oktober. De beste professionele statues uit alle windstreken van de wereld strijden zondag 16 oktober om het wereldkampioenschap.

World Living Statue Festival Alkmaar 2022
Een hart van hout. - (Foto: Jeroen Muller)

Een Living Statue betekent vertaald naar het Nederlands ‘levend standbeeld’. Levend omdat het uitgevoerd wordt door een mens, een standbeeld omdat de kunst van stilstaan centraal staat. Een Living Statue is zó echt dat het speelt met het gegeven ‘levend’ versus ‘niet levend’ om het publiek te verwarren en verwonderen. Een beweging is toegestaan als een kort levend moment dat bewust gekozen is als onderdeel van de act. Een beeld kan bestaan uit één of meerdere figuren. De acterende kunstenaars vormen de essentiële kern van hun beeld. Attributen en entourage kunnen een noodzakelijke aanvulling zijn, aldus de uitleg van de organisatie van het festival over de opzet. 

Vanaf het allereerste begin in Arnhem in 2008, waar het festival dertien jaar geleden plaatsvond, heeft het festival een gigantische aantrekkingskracht. Elke festivaleditie weer vergapen zich meer dan 200.000 bezoekers aan bijna 200 prachtige kunstzinnige, ontroerende en/of grappige living statues. 

Levensechte beelden 14, 15 en 16 oktober in AlkmaarWorld Living Statue Festival Alkmaar 2022. (Foto: Toon Hendriks)

Programma

Het World Living Statues festival Alkmaar start vrijdag 14 oktober met Statues by night: Meet the Champions. Dit van 19:30 tot 22:30 uur de opening van het festival. De wereldkampioenen zijn present en laten hun mooiste kunsten zien in een fraai verlichte stad. 

Zaterdag 15 oktober is er van 13.00 tot 17.00 uur Kids Statues en krijgt aanstormend talent alle ruimte om op straat te shinen. Zowel de jeugd die niet eerder in aanraking is geweest met theater als de inmiddels fanatieke uitdagers van de oudere garde, wordt de kans geboden hun kunsten te vertonen. Welke kids statue wordt de mooiste en beste van Nederland en gaat met zijn of haar familie naar Euro Disney?

Wereldkampioenschap 

Zondag 16 oktober vindt het Wereldkampioenschap plaats van 13.00 tot 17.00 uur. Voormalig tweevoudig wereldkampioen en huidig artistiek leider John Eicke heeft de selectie uit ruim 300 inschrijvingen gedaan, afkomstig uit alle hoeken van de wereld. De allerbesten van hen vertonen onderling hun kunsten op de zondag en strijden die dag om de eretitel van beste levende standbeeld ter wereld. Het publiek mag zijn stem uitbrengen en het festival eindigt met een prijsuitreiking.

Workshops

Voorafgaand aan het festival wordt er een gratis workshop gegeven voor kinderen vanaf acht jaar. Kinderen leren de fijne kneepjes van het vak. Hoe moet je stilstaan, hoe lijk je op een echt beeld en wat voor een originele act kan ik maken? Het komt allemaal zaterdag 25 juni aan in wijkcentrum de Oever in Alkmaar.

Menselijke standbeelden in het centrum van AlkmaarZó echt. Verwonder jezelf op het World Living Statues Festival in Alkmaar.

Het World Living Statues festival eindigt met alle deelnemers en een indrukwekkende prijsuitreiking in het centrum van Alkmaar.

Meer informatie op www.worldlivingstatues.nl.

 

World Living Statue Festival Alkmaar 2022De violist beweeg! (Foto: Jeroen Muller)

World Living Statue Festival Alkmaar 2022Bronzen liefde voor de beer. (Foto: Bee Art Foto)

Bronzen vertedering.
De bakkers vlogen laag....
Ja, dit zijn echte mensen!
Je gaat vanzelf in sprookjes geloven als je dit ziet.