Afbeelding
Foto: Regionaal Archief Alkmaar

Voor ‘de welgestelde bevolking.’

Op 30 mei a.s. organiseert de HVA een wandeling waarbij het Emmakwartier centraal staat. Na het Spaansbeleg heeft Alkmaar vanaf 1573 bijna 300 jaar opgesloten gezeten binnen de vestingmuren. Voor de kanonnen moest vrij schootsveld zijn, daarom mocht buiten de vesting niet gebouwd worden. 

Afgezien van wat boerenschuren en theekoepels was er buiten de vesting geen bebouwing. In 1874 is de nieuwe vestingwet van kracht geworden, waarbij het wél werd toegestaan om in oude steden buiten de vestingwallen woningen te bouwen.Het Emmakwartier is tussen 1890 en 1940 aangelegd als woonwijk voor het meer welgestelde deel van de bevolking. In de Emmastraat en de v. Everdingenstraat zijn rijk uitgevoerde woningen gebouwd door verschillende architecten. In de andere straten zien we meer ‘projectbouw’ waarbij een blok identieke woningen voor de verkoop of verhuur werd gebouwd.
Het plan voor de wijk is door bouwmaatschappijen Rijnecom (noordelijk deel) en Kapeteyn (zuidelijk deel) ontwikkeld. Zij maakten grond bouwrijp, zorgden voor stratenaanleg en bijbehorende werkzaamheden. In het stratenplan is veelal de loop van de oude sloten nog terug te vinden. Het eerste gebouw dat hier werd geplaatst was de Industrie- en Huishoudschool. Ontworpen door de architect Gerrit Looman.
In het zuidelijk deel van de wijk is het Elisabeth Ziekenhuis gebouwd. De wijk is nog altijd een gewilde woonplek.

U bent van harte welkom om met onze gidsen mee te lopen, u hoeft geen lid te zijn van de Historische Vereniging en deelname is gratis. U hoeft zich niet van tevoren aan te melden. We gaan om 19.00 uur van start op de Emmabrug!

Kees Verlaan, HVA